Recomandare – esențial!
Gen: S. F.
Regie: Denis Villeneuve
Distribuție: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Austin Butler, Florence Pugh, Dave Bautista, Christopher Walken, Léa Seydoux, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Javier Bardem
Durată: 2 h. 46 min.
Rating IMDB: 8.5
Despre: Exilat în deșertul nemilos al Arakkisului alături de mama sa Jessica, Paul Atreides se vede nevoit a decide dacă să aleagă calea predestinată de profet salvator al Dunei și să ducă la îndeplinire răzbunarea împotriva celor care i-au decimat familia.
Rant: După mai multe amânări pricinuite din varii motive, iată că în sfârșit așteptarea a luat sfârșit, și Dune: Part Two a poposit pe marile ecrane în toată splendoarea sa. Sunt aici să vă anunț că în cea mai mare parte, s-a meritat să așteptăm atâta vreme ca să vedem ceea ce s-ar putea să fie ori concluzia acestei povești, ori partea de mijloc a unei trilogii (din nou ca și după Dune, regizorul și cu studioul vor lua decizia dacă o să continue sau nu în funcție de succesul filmului). Pentru fanii cărții, veștile sunt și mai bune pentru că Villeneuve respectă materialul original, și nu introduce povești cu iz woke pentru a mulțumi minoritățile vocale. Dune: Part Two este un film serios, care își asumă pasul lent, pentru a spune o poveste cât mai complexă, cu personaje cât mai bine creionate. Dar și așa, distribuția masivă și multitudinea de fire narative care duce la un timp de rulare de peste două ore jumătate, care face imposibilă înghesuirea a tot ce a fost spus în carte, așa că anumite concesii au trebuit să fie făcute (care sunt alea nu știu să vă zic pentru că au trecut mulți ani de când am citit cărțile iar impresia generală după vizionare a fost că Villeneuve a spus povestea cam așa cum mi-o aduceam aminte).
Fără a intra în poveste pentru a evita diverse posibile spoilere, vreau să menționez că filmul este excepțional la toate capitolele. Distribuția este fără cusur, Chalamet reușind să mă convingă că e actor mare (chit că nu lucrează deloc la fizicul său de chibrit), acesta ducând principală povară a poveștii, fiind rupt în două între răzbunare față de cei care i-au ucis familia și integrare în noua sa familie de fremeni, și pe un plan paralel, dacă să accepte postura de Messia în care mai toată lumea și-l dorește, sau evitarea acesteia datorită premonițiilor sale care îi relevă un viitor întunecat, dacă se decide să o accepte. Zendaya are în sfârșit parte de un rol serios în film și se descurcă de mare minune, fiind o femeie puternică care nu trebuie să apeleze la metodele moderne de a umili bărbații și de a-și bate joc de ei așa cum fac toate personajele feminine din ziua de astăzi. Austin Butler este marea revelație din rândul celor noi introduși în film, acest interpretându-l pe psihopaticul Feyd-Rautha, nepotul baronului Harkonnen, adus pentru a conduce planeta și a potoli revoltele localnicilor.
Temele filmului sunt în mare aceleași ca și ale cărții, accentul căzând mai mult pe aspectul religios, mitologia de salvator alb care le cam stă în gât wokiștilor, fiind prevalentă în acest sens. Dar putem observa și cum religia este folosită ca unealtă pentru controlul maselor, pentru manipulare și pentru cucerire. Se adaugă aici și pericolul nuclear, câteva gânduri furișate în acest sens de Paul, care se gândește cum să folosească aceste metode deterente.
Din punct de vedere tehnic, filmul este o bijuterie. Cinematografia, imaginile, sunetul, toate sunt fabuloase, într-atât încât simt că demult nu am mai văzut ceva atât de bine compus și calibrat. Dacă se va mai face și o parte a treia, o să aibă și anii 2020 parte de propria lor trilogie de referință.
Dar ca să fiu și un pic cârcotaș, există un aspect care umbrește oarecum perfecțiunea acestui titlu, și mă refer aici la pacingul specific a lui Denis Villeneuve, care preferă mereu să spună o poveste în propriul ritm, fără a o grăbi, insistând pe anumite detalii peste care probabil alții ar sări, și asta doar pentru a adânci anumite personaje, așa cum ziceam, în detrimentul altora. Pentru cei obișnuiți cu acțiuni mai ritmate, cu adrenalină non-stop, Dune: Part Two nu cred că o să vă fie întocmai pe plac.
No Comments