Loading...
Iron Monkey (aka. Siu nin Wong Fei Hung chi Tit ma lau) (1993)

Iron Monkey (aka. Siu nin Wong Fei Hung chi: Tit ma lau) (1993)

by Adrian Solomon, august 22, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune, Arte Marțiale
Regie: Yuen Woo-ping
Distribuție: Donnie Yen, Yu Rongguang, Jean Wang, Angie Tsang, Yuen Shun-yi
Durată: 1 h. 25 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Doctorul Yang Tianchun tratează cu răbdare pacienții pe timpul zilei, în timp ce noaptea le dă de furcă autorităților corupte sub numele de Iron Monkey, furând de la bogații necinstiți și dând la săraci. Într-un efort de a-l captura, guvernatorul zonei șantajează un alt maestru al artelor marțiale, distinsul doctor Wong Kei-Ying, să îl captureze pe Yang, dar apariția unui călugăr shaolin dezonorat și extrem de periculos, îi va face pe toți să își reconsidere prioritățile.

Rant: Înainte de a deveni faimos la nivel internațional pentru spectacolul coreografic pus la cale în Matrix, Yuen Woo-Ping a regizat, printre multe alte filme, și această nestemată a cinematografiei orientale, practic o furtună perfectă iscată din întâlnirea unui regizor fantastic, cu un mega-producător (Tsui Hark) și două din cele mai mare talente ale cinematografiei asiatice la acel moment, Yu Rongguang și Donnie Yen (care avea să experimenteze o ascendență fulminantă în anii ce urmau). Promovat la nivel internațional de însuși Quentin Tarantino, Iron Monkey a devenit un cult clasic și un film esențial pentru toți iubitorii de arte marțiale, cu toate că este de preferat vizionarea variantei originale care păstrează spiritul filmelor din Hong Kong. Aceasta reușește să îmbine personaje legendare precum un tânăr Wong Fei-hung (despre care am mai discutat și în alt articol, interpretat aici de tânăra Angie Tsang, în singurul ei rol major din scurta sa carieră de două filme – s-a dedicat mai apoi practicării în regim competitiv a wushu, pentru care a și primit diverse medalii, pentru ca mai apoi să devină ofițer de poliție în Hong Kong), alături de tatăl său Wong Kei-Ying (un fantastic Donnie Yen care își demonstrează pe deplin talentele marțiale) o acțiune deosebit de energică și superb coregrafiată, cu mici scene amuzante, totul pentru a spune o poveste clasică cu personaje bine conturate. Filmul urma să capete o expunere și mai mare odată cu mega-succesul lui Crouching Tiger, Hidden Dragon, care a generat un adevărat val de simpatie față de filmele asiatice. În fine, ca să nu o mai lungesc, fanii filmelor kung-fu de perioadă, își sunt datori să vadă sieși să vadă acest film – dacă nu au făcut-o încă.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.