Recomandare – esențial!
Gen: Acțiune, Arte Marțiale, Clasic
Regie: Quentin Tarantino
Distribuție: Uma Thurman, David Carradine, Lucy Liu, Michael Madsen, Daryl Hannah, Sonny Chiba, Vivica A. Fox, Gordon Liu, Julie Dreyfus, Chiaki Kuriyama, Michael Parks
Durată: 4 h. 07 min.
Rating IMDB: 8.8
Despre: Asasina The Bride, este atacată brutal de colegii ei de echipă la ordinele lui Bill, șeful lor, exact în ziua nunții ei. În masacrul respectiv, toată lumea moare iar ea intră în comă. Ea se trezește după patru ani, și pornește o răzbunare de zile mari, vizând fiecare dintre foștii săi colegi, totul culminând cu marele șef, Bill.
Rant: Kill Bill este al patrulea film din catalogul de filme regizate de Quentin Tarantino. Este un omagiu adus filmelor cu arte marțiale, cinematografia orientală având o foarte mare influență asupra copilăriei regizorului. Această dragoste față de filmele chinezești cu arte marțiale, se simte și din durata ridicolă a filmului, acesta înregistrând puțin peste patru ore. Din acest motiv, la lansarea oficială, filmul a fost tăiat în două bucăți, întitulate sugestiv, Volume 1 și Volume 2, fiind lansate în ani consecutivi, 2003 și 2004. Ce vă propun aici să vizionați este varianta uncut, varianta integrală imaginată de Tarantino.
Ca mică notă personală, țin minte că am văzut prima parte în anii studenției mele la Sibiu. Eram un avid cititor al revistei de filme Empire, pe care o găseam la British Council, unde îmi petreceam bucăți însemnate de timp, răsfoind reviste, căutând cărți noi de citit și cel mai important, împrumutând din vasta colecție de casete video pe care consiliul ne-o punea la dispoziție. În revista respectivă, citisem de faptul că filmul urma să fie în două părți, așa că am mers să îl vizionez, înarmat cu această informație. La finalul celor două ore și ceva, odată cu genericul de final, am auzit murmure de protest din partea spectatorilor, care se plângeau că: „Atât?” și „Ce se întâmplă mai departe?”.
De unde să încep oare să vorbesc despre acest film? La fel ca alte producții marca Tarantino, filmul este plin ochi de dialoguri memorabile, trademarkul regizorului de altfel. Orientarea spre acțiune se simte din primul până în ultimul minut, și Tarantino recunoaște cu fiecare cadru de acțiune, cât de mult iubește el filmele de acest gen. Avem omagii peste omagii, și în pur spirit Q. T., avem și un reprezentant remarcabil al acestor filme, în persoana lui Sonny Chiba, care a însemnat la fel de mult pentru filmele de arte marțiale cât a însemnat Pam Grier (protagonista din Jackie Brown) pentru filmele blax-ploitation. O altă caracteristică d-a lui Tarantino, este împărțirea filmului în capitole, 10 la număr, care nu sunt prezentate în ordine cronologică.
Violența este la ea acasă în acest film, în special în primul volum, în timpul luptei cu The Crazy 88, o adevărată bijuterie coreografică marca Woo-Ping Yuen, care abandonează CGI-ul în favoarea efectelor practice. Însă Tarantino nu se ferește de a te scoate din ritm, de exemplu el preferând o secvență animată în stil anime, pentru a povesti trecutul tragic a lui O-Ren Ishii.
În ultimul rând (dar nu cel din urmă, hur hur hur), distribuția este fantastică. Este un lucru bine știut că Tarantino, atunci când concepe un film, vizează de la bun început anumiți actori, pe baza cărora bazează personajele. La fel și aici, The Bride a fost croită după Uma Thurman, pentru care a și amânat filmările deoarece aceasta era gravidă. Chiar dacă rolul clasic a lui Bill a fost conceput inițial pentru Warren Beatty, iată că necesitatea cunoașterii artelor marțiale l-a împins pe David Carradine în acest rol, unul dintre cele mai bune din însemnata sa filmografie. Michael Madsen, Michael Parks și Samuel Jackson sunt, ca de obicei, nelipsiți din filmele lui Q.T.
Per total, Kill Bill este unul dintre cele mai bune filme de revenge, cu scene de acțiune deosebite.
No Comments