Loading...

The Whale (2022)

by Adrian Solomon, februarie 23, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Dramă
Regie: Darren Aronofsky
Distribuție: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Ty Simpkins, Samantha Morton
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 7.7

Despre: Charlie este un singuratec, care predă cursuri de literatură engleză online, și care suferă de obezitate morbidă. Simțind că problemele i se agravează, el încearcă să se reconecteze cu fiica sa înstrăinată, până nu va fi prea târziu.

Rant: The Whale este un film special, nu doar pentru că vine din partea lui Darren Aronofsky, care din 2017 nu a mai scos nimic, dar mai mult de atât, marchează rolul vieții lui Brendan Fraser, un om căruia Hollywoodul îi datorează mult prea multe. În umila-mi părere, și fără a avea în spate valul de simpatie generat de comeback-ul actorului în lumina principală a reflectoarelor (după apariții sporadice dar lăudate în seriale și filme mărunte), acest rol ar fi intrat cu ușurință în discuția Oscarurile din acest an, datorită felului în care Brendan se dedică acestui personaj. Adaptare a unei piese de teatru, acest lucru resimțindu-se de la locația unică a filmului – apartamentul lui Charlie, la personajele care se învârt în viața acestuia.

Pe scurt, filmul descrie ceea ce pot fi ultimele zile din viața unui om năpăstuit de soartă, pe nume Charlie, un profesor de engleză morbid de obez, care își predă materia online, dar fără a-și dezvălui înfățișarea nimănui. El și-a fost părăsit familia atunci când a aflat că este gay, și în scurtă vreme s-a îndrăgostit de un student de-al său. Din nefericire, iubitul său a căzut victimă homofobiei religioase iar Charlie, ca sistem de apărare, s-a refugiat în mâncare. El este îngrijit de Liz, sora prietenului său, o asistentă medicală ajunsă confidenta și prietena cea mai apropiată a lui Charlie, care îi face toate poftele acestuia doar pentru a nu-l pierde. În viața lui Charlie își face apariția și fiica acestuia, abandonată la 8 ani, care a crescut cu ură față de tatăl ei. Astfel, misiunea finală a lui Charlie, este să obțină reconcilierea cu fiica sa.

Poate că nu vom ține minte neapărat povestea acestui film, dar cu siguranță vom ține minte personajul lui Brendan, completat perfect de talentatele Hong Chau (un an deosebit pentru aceasta după ce a rupt în The Menu) și Sadie Sink (care de altfel a fost și principala remarcată din sezonul patru al lui Stranger Things). Acesta ne oferă un tur de forță în pielea prostetică a unui om obez, năpăstuit de soartă, cu puține zile rămase de trăit, dar care pare a nu-și fi pierdut optimismul și credința în oamenii pe care îi iubește. Pe el îl întâlnim în mod crud, prin ochii unui evanghelist care îi bate la ușă, doar pentru a-l surprinde făcând ceva rușinos, care duce la o criză de inimă. Însă, indiferent cu cine interacționează, cu acest tânăr evanghelist, cu asistenta care mereu îi face poftele culinare, sau cu fiica sa care îl disprețuiește pe față și îi adresează mereu cuvinte reprobabile, acesta mustește de optimism, de o agerime jucăușă a minții, fiind în stare să vadă lumina și în cele mai întunecate umbre. Este un personaj profund tragic, inspirat conform autorului parțial din propriile experiențe, parțial din teatrul grec antic.

Filmele lui Aronofsky sunt mereu complexe, pline de metafore, existențialism și supranaturalism, cu toate că ultima parte lipsește până în momentele finale. Temele explorate aici, găsirea iertării, compasiunea, obezitatea, depresia și suicidul, nu sunt noi pentru regizor, dar, constrâns de un buget minuscul, el recurge la tot arsenalul său caracteristic pentru a reda spectatorului o experiență cât mai bogată, pentru că, în final, acest film este o experiență de viață, personajele se simt reale iar noi o să rămânem cu gândul la personajul central, indiferent de cum vom interpreta ultimele imagini.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.