Loading...

Asteroid City (2023)

by Adrian Solomon, august 5, 2023

Recomandare – decent!

Gen: Comedie
Regie: Wes Anderson
Distribuție: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, Jake Ryan, Jeff Goldblum
Durată: 1 h. 45 min.
Rating IMDB: 6.8

Despre: Filmul urmărește compunerea unei piese de teatru care are loc în mijlocul unui deșert arid, locație unde se desfășoară o tabără pentru copii foarte inteligenți, la care iau parte, alături de copii, și familiile lor disfuncționale.

Rant: Părerea mea este că Wes Anderson și-a atins zenitul odată cu The Grand Budapest Hotel, iar de atunci încoace se află pe o pantă clar descendentă. Și nu din punct de vedere calitativ, nu, nu, filmele sale sunt la fel de plăcute ochiului ca întotdeauna, numărul actorilor celebri care se înghesuie să joace în producțiile sale se multiplică de la film la film iar dialogul este exact la fel de migălos conceput dar ele comit gravul păcat că … plictisesc. Dacă de The French Dispatch m-am declarat încântat la acea vreme, mai ales că, fiind o colecție de povești, nu erai obligat să le vezi pe toate odată, trebuia să simt încă de pe atunci oboseala care te cuprinde atunci când vezi un astfel de film.

La fel și cu Asteroid City, povestea dezlânată tinde să umbrească splendoarea cromatică care desfată ochii în fiecare cadru. Dar Wes Anderson rămâne Wes Anderson și cu bune, cu rele, propria sa bază de fani va recepta mereu cu interes filmele lui, pe care le va urmări din simplul motiv că sunt semnate de el. Dar din păcate, nu mai simt acea magie a produsul întreg: cinematografie, distribuție, scenariu atrăgător și dialog cu tâlc.

Filmul pornește cu o mică poveste introductivă, despre un dramaturg și noua sa creație. Această poveste va continua pe parcurs, cu dese inserte care să justifice anumite alegeri pe care acesta le va face în piesa sa. Concomitent cu acest fir narativ, ne este prezentată piesa de teatru în sine, cele două planuri suprapunându-se de-a lungul filmului. Piesa de teatru, prezentată pe scene, urmărește aventurile unui grup de oameni, care participă la o tabără pentru copii de geniu. Printre ei, se numără și proaspătul văduv Augie, alături de copii săi, briliantul Woodrow și trei fete. În curând, în scenă încep să își facă apariția și restul personajelor, dintre care se remarcă vedetea de film Midge Campbell, care va deveni un punct central de interes pentru Augie. Tabăra organizată de armata americană are ca menire acordarea de burse școlare și premii celor mai luminate minți juvenile, dintre care strălucește în mod aparte Woodrow. Apariția unui necunoscut în mijlocul taberei, va duce la o stare de alertă ridicată printre participanți, prilej pentru ca legăturile dintre ei să fie mai sudate.

Aș vrea să zic că filmul m-a dat pe spate, dar deseori aveam impresia că dacă aș fi văzut filmul la cinema, aș fi ieșit din sală în cel puțin câteva rânduri. Asta nu înseamnă că nu o să fiu nerăbdător pentru următorul proiect a lui Wes, doar că probabil o să fiu mai precaut în scalarea așteptărilor.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.