Loading...

Hunger (2023)

by Adrian Solomon, iulie 30, 2023

Recomandare – decent!

Gen: Dramă, Thriller
Regie: Sitisiri Mongkolsiri
Distribuție: Chutimon Chuengcharoensukying, Nopachai Chaiyanam
Durată: 2 h. 26 min.
Rating IMDB: 6.6

Despre: Aoy este o tânără bucătăreasă, care are grijă de restaurantul familiei. Ea este foarte iscusită, dar datorită situației familiale, se vede nevoită a-și irosi talentul culinar, făcând doar mâncare de stradă specifică restaurantului. Ea este remarcată de Tone, care o invită să se alăture unui loc exclusivist numit Hunger, condus de Chef Paul, un chef exclusivist pentru oamenii bogați. Ajunsă în acest nou mediu, ea descoperă regimul nemilos pe care Chef Paul îl instituie față de angajații săi, se descoperă pe ea însăși, dar cel mai important, ea învață o lecție extrem de importantă în ce privește mersul societății și diferența dintre păturile sociale.

Rant: Hunger este un film thailandez, o dramă atât de intensă încât pe parcurs capătă accente de thriller care te va ține mereu în priză. Protagonista prin ochii căreia vom experimenta evenimentele filmului este Aoy, o tânără, talentată bucătăreasă de mâncare de stradă, atât de specifică acelei părți a lumii, tradiția mâncării stradale a Thailandei și a țărilor învecinate fiind binecunoscută. Ea trudește la restaurantul familiei, unde face bani puțini, abia cât să țină locul în funcțiune. Ea este observată de un sous chef pe nume Tone, care o introduce unei lumi noi, și anume a mâncărurilor de lux, o lume condusă cu mână de fier de reputatul Chef Paul. Acesta este un individ care pune excelența culinară mai presus de demnitatea persoanelor angajate, așa că acest șoc va fi unul imens pentru Aoy, care va trebui să învețe să înoate cu rechinii. Atmosfera din bucătărie este una asemenea unui câmp de luptă, iar tensiunea pe care o experimentăm alături de tânără, este una sufocantă. Încet, încet, ea își face un nume de sine stătător, devenind la rându-i o bucătăreasă cunoscută, dar prețul pe care trebuie să îl plătească este unul mare, și anume sufletul ei.

Este puțin spus că filmul e intens, scenele din bucătărie fiind la un alt nivel, Hunger fiind o nouă dovadă de ce producțiile care au în centru un chef (Burnt), atmosfera din bucătărie (The Bear) sau cele care le combină de minune (Boiling Point) sunt atât de excitante, emoționante și acaparante. Actorii aleși pentru a-i interpreta pe cei doi protagoniști sunt perfecți, Aoy reprezentând ambiția oamenilor săraci de a atinge imposibilul, iar Chef Paul teroarea în care această ambiție se poate transforma. Tipul este înfricoșător, terifiant dar în același timp magnetic, carismatic, pe care nu te poți opri din a-l urmări. Lecțiile pe care le învățăm prin intermediul lui Aoy sunt lecții triste. Hunger, numele ales de Chef Paul pentru a-i reprezenta afacerea și bucătăria, nu se asociază unui restaurant anume, Paul nefiind ca alți Chefi. El este unul exclusivist, care își vinde serviciile elitei țării pe bani grei, și oferindu-le acestora mâcăruri special croite pentru audiența sa. Unui miliardar petrolier îi oferă o mâncare ce te mânjește negru, unui general veteran îi oferă o mâncare plină de roșu, pentru a simboliza sângele vărsat de acesta. Ce este interesant, este că aceștia sunt atât de orbiți de simplul fapt că au reușit să obțină serviciile acestuia și că se pot mândri cu asta pe Instagram, că nu observă ironia din spatele felurilor servite. În același timp, Hunger poate însemna și foametea de succes experimentată de Aoy, adică a claselor sociale sărace, în raport cu cele bogate. Filmul poate fi interpretat în mai multe feluri, nefiind nici o interpretare cea corectă sau cea incorectă.

Am putea zice că filmul este o încrucișare a intensității din Whiplash, cu satira oferită de The Menu. Dar ce îl ține din a atinge măreția celor două, este faptul că este extrem de lung, iar flowul acțiunii este unul confuz, ca spectator nu ai repere pentru a-ți da seama cât timp a trecut între anumite scene, sau de distanța fizică dintre anumite locații, lucru ce duce la o oarecare confuzie.

Personal mie mi-a plăcut la nebunie acest film, pe care l-am trăit la intensitate maximă dar pot să văd cum limba sau punctele menționate mai sus, ar putea scădea din plăcerea vizionării. Sper să vă faceți curaj și să îi dați o șansă acestei drame excepționale.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.