Loading...

Moon Knight (2022)

by Adrian Solomon, aprilie 23, 2022

Recomandare – decent!

Gen: MCU, Super-eroi, Aventură
Distribuție: Oscar Isaac, May Calamawy, Karim El Hakim, F. Murray Abraham, Ethan Hawke, Ann Akinjirin, David Ganly, Khalid Abdalla, Gaspard Ulliel, Antonia Salib
Nr. sezoane: 1
Nr. Episoade: 6
Durată episod: ~50 min.
Statut: serial complet
Rating IMDB: 7.6

Despre: Steven Grant este un angajat al muzeului istoric din Londra unde vinde suveniruri. Personalitatea sa blândă îl face deseori țintă a glumelor colegilor săi dar el are un secret întunecat și anume deseori uită perioade de timp întregi. El află că înăuntrul său mai există o personalitate și anume Marc Spector, un mercenar care a devenit avatarul zeității Khonshu, care luptă împotriva altor persoane similare lui și care doresc să readucă vechii zei înapoi pe Pământ.

Rant: Marvel și-a adaptat de minune universul MCU la formatul episodic, în speță mini-seriile ce încep să popularizeze tot mai mult Disney+. Acest lucru le-a dat mână liberă pentru a introduce noi și noi povești, de altfel o practică nu foarte diferită de cea a benzilor desenate din care se inspiră. Aceste povești există în rama universală a MCU, cu toate că nu au neapărat legătură cu povestea generală, spusă de-a lungul filmelor de lung metraj, adevăratele mine de aur ale companiei. Și cum nu poți face un film chiar pentru fiecare erou în parte (cu toate că Eternals s-ar fi pretat mult mai bine la o mini-serie de acest gen care să exploreze fiecare personaj în parte – numa zic!) iată că avem acest șir de mini-serii marca Marvel, care apar tot la câteva luni și care, conform estimărilor, o să apară mult și bine și în anii ce vor urma.

Moon Knight este cel mai recent efort în acest sens și după patru episoade din cele șase plănuite, lucrurile sunt așa cum m-aș fi așteptat, nici prea prea, nici foarte foarte. MK este unul dintre cei mai puțin cunoscuți eroi introduși până în acest moment din vasta galerie a personajelor Marvel. Iar dacă Marvel ar fi un atlas, asta ar fi fost articolul desemnat pentru reprezentarea Egiptului, atât cel modern, prin viziunea regizorală, cât și cel clasic, prin povestea spusă. Și nu doar atât dar avem de a face și cu primul erou ce suferă de personalități multiple (DID în engleză – Dissociative Identity Disorder).

Un alt aspect interesant la acest serial este că episoadele sunt extrem de variate, primele două fiind un soi de thriller/suspans, pentru ca apoi să o trecem direct în aventură a la James Bond mixat cu o doză sănătoasă de Mumia bineînțeles cel din ’99. Oscar Isaac, care a avut și calitatea de producător executiv, se distrează de minune cu această personalitate multiplă.

Seria se învârte în jurul lui Steven Grant, un tip parcă ignorat de lume și de soartă. Acesta este mai mereu invizibil sau în cel mai bun caz, sursă de făcut mișto și de luat peste picior din partea colegilor de servici. El vinde suveniruri pentru muzeul de istorie din Londra, în ciuda faptului că are cunoștințe aproape nelimitate când vine vorba de Egiptul antic. Și totuși lucruri ciudate se întâmplă în viața lui, cum ar fi faptul că înainte să adoarmă acesta încuie ușile, toarnă nisip în jurul patului și apoi se leagă de pat. Aparent el are perioade lungi de inconștiență atunci când adoarme, perioade în care face lucruri de care nu își aduce aminte. Încet, încet, el descoperă că suferă de personalitate multiplă și că împarte corpul cu un mercenar pe nume Marc Spector, care la rându-i este avatarul unei zeități egiptene, Khonshu, a cărei misiune este de a pedepsi pe toți cei ce comit lucruri rele, sub aspectul de Moon Knight. Mai mult, aceștia se află pe urmele unui cult condus de enigmaticul și carismaticul Warrow, care dorește să readucă la viață o altă zeitate egipteană, care va face mult prăpăd pe Pământ, odată trezită.

Moon Knight pornește foarte bine, are intrigă și reușește să te țină în priză în primele două episoade, dar apoi parcă pierde din suflu, în special în momentele dintre Steve și Marc, care subminează mai toate scenele de acțiune așa că dacă vizionezi showul pentru așa ceva, vei fi deseori dezamăgit. Există multe artificii de scenariu, devenite deja clișeu, care mai mult distrag de la poveste. Din punctul meu de vedere, Moon Knight este un serial decent, care are părți bune și părți mai puțin reușite, care însă reușește să aducă un suflu nou în MCU, explorând teme mai întunecate.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.