Loading...

Spider-Man: No Way Home (2021)

by Adrian Solomon, decembrie 19, 2021

Recomandare – musai!

Gen: MCU, Super-eroi, Acțiune, Aventură
Regie: Jon Watts
Distribuție: Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon, Jon Favreau, Jamie Foxx, Willem Dafoe, Alfred Molina, Benedict Wong, Tony Revolori, Marisa Tomei
Durată: 2 h. 28 min.
Rating IMDB: 8.4

Despre: Lumea lui Peter Parker îi este dată peste cap odată ce identitatea sa secretă de Spider-Man îi expusă întregii lumi. Căutat mereu de televiziuni, bântuit de paparazzi și recunoscut peste tot, Peter nu își doresște nimic mai mult decât ca lucrurile să revină la normal. Drept urmare, acesta îi cere ajutorul lui Dr. Strange. Vraja acestuia are însă un efect secundar nebănuit, care riscă să destrame însăși țesătura universului.

Rant: Probabil că nu puteam primi un cadou cinematografic mai bun decât acest film, cel care completează trilogia MCU a Spider-man-ului interpretat de Tom Holland. Și așa cum a lăsat trailerul să se întrevadă, filmul este plin ochi de apariții surprinzătoare, făcându-l cel mai bun lucru din acest Phase 4 al MCU.

Povestea începe acolo de unde a lăsat-o Far from Home, cu Peter Parker văzându-și compromisă identitatea secretă și acuzat de uciderea lui Mysterio. El este asaltat din toate părțile, interogat de autorități, hărțuit pe stradă, refuzat la facultate, dar cel mai supărător pentru el este că aceste lucruri se răsfrâng și asupra prietenilor săi, MJ și Ned, cât și asupra mătușii sale May. Sătul de aceste lucruri, el caută ajutor din partea lui Stephen Strange, pe care îl întreabă dacă nu cumva știe vreo vrajă prin care lumea să îi uite identitatea secretă. Și pentru că răspunsul a fost pozitiv, cei doi pornesc în efectuarea vrăjii respective, doar că din cauza sporovăielii constante ale lui Peter, vraja dă un rateu neașteptat, având drept consecință atragerea în universul lor a tuturor oamenilor care cunoșteau identitatea lui Spider-Man. Astfel Peter se trezește asaltat constant de inamici din filmele vechi, atât trilogia originală a lui Raimi, cât și cele două filme „Amazing” cu Andrew Garfield, inamici care îi cunoșteau identitatea secretă a lui Spider-man, cum ar fi Electro, Doc. Ock, Green Goblin, Sandman sau Lizard.

Dacă în primele două filme Peter era încă un copil, mereu în umbra colosală a lui Tony Stark, singurei figuri paterne din viața sa, aici el învață să se descurce de unul singur, trecând prin testele prin care trece orice Spider-man, acceptând durerea pierderii și canalizând-o spre un rezultat pozitiv. Stephen Strange nu există în film pentru a-l înlocui pe Tony ci mai degrabă pentru a fi partenerul serios al nărozeniilor juvenile ale lui Peter. Legătura dintre Peter și cei din jurul său se dovedește a fi mai puternică ca nicicând, per total No Way Home fiind filmul care îl transformă pe Peter din băiat în bărbat.

Cu toate că ar exista și câteva semne de întrebare privitor la scenariu și fluiditatea sa, filmul ne ia cu el și ne duce într-o călătorie furibundă, astfel încât pentru nici un moment nu am simțit scurgerea celor două ore jumătate. Suntem surprinși constant, și cel mai probabil, de când Captain America a reușit să ridice Mjolnirul, nu am mai auzit o sală ovaționând la un moment de pe ecran așa cum au făcut-o la câteva din cele prezente aici. Are și end-credits, și ele la rândul lor foarte surprinzătoare, care indică câteva direcții interesante în care următorul film o va putea lua.

Cuvântul cheie al acestui film, de fapt al întregii Phase 4 a MCU, a fost multi-verse, teoria falsă folosită de Mysterio pentru a-și justifica existența, dar pe care Loki și What If au dovedit-o atât de adevărată, și anume existența unui număr infinit de universuri paralele în care istoria se întâmplă la fel dar diferit în același timp. Cel mai bine a explicat serialul What If, care ne prezenta diverse universuri în care lucrurile au evoluat relativ diferit față de ce știam noi că se petrece în MCU, fie că Peggy Carter a luat serul minune și a devenit Captain America în locul lui Steve Rogers, fie că T`Challa a fost răpit de pe pământ în locul lui Peter Quill, fiecare eveniment ducând spre deznodăminte diferite. Iar cum vraja lui Strange a afectat însăși materia acestui univers, acest lucru a facilitat apariția a diverse personaje din alte povești cu Spider-Man, filmul reușind să le introducă cu multă abilitate. Iar la nivel de actori, cu puțin efect CGI sau niscai tehnologie de-aging, aceștia arată destul de bine, cu toate că în realitate ei au îmbătrânit destul de vizibil, în special Willem Dafoe. Dar, spre cinstea lor, ei își reiau aceste roluri cu deosebit aplomb, părând foarte bucuroși de oportunitatea re-vizitării acestor roluri iconice.

No Way Home echilibrează foarte bine o parte secundă cu accente tragice, cu o parte terță plină ochi de acțiune, nelipsind veșnicele replici pline de umor. Pentru fanii benzilor desenate și ai universului Marvel, dar și pentru fanii seriilor Spider-Man, filmul este de ne-ratat și îl recomand cu deosebită căldură.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.