Recomandare – musai!
Gen: Dramă, Acțiune, Istoric
Regie: Robert Eggers
Distribuție: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk, Willem Dafoe
Durată: 2 h. 07 min.
Rating IMDB: 7.8
Despre: Prințul Amleth privește cu groază cum tatăl său, regele Aruvandill, este ucis cu sânge rece de propriul său frate, Fjölnir, consătenii săi masacrați iar mama sa luată captivă. Acesta reușește să fugă, jurând răzbunare pentru tatăl său. După mai mulți ani, el profită de o oportunitate de a-și duce la cale planul de răzbunare.
Rant: Pentru cei care au văzut fie The Witch, fie The Lighthouse, veți ști imediat la ce să vă așteptați atunci când auziți despre Robert Eggers și stilul său regizoral unic. Fie că s-a vorbit despre halucinațiile puritane ale codrilor din primul titlu, sau despre sirene, singurătate și nebunie în al doilea, Robert Eggers mereu a oferit o peliculă meticulos realizată, care respecta realitatea istorică a vremurilor respective, o cinematografie incredibilă și un sentiment apăsător, agonizant de sumbru. Iar pentru că noi ca spectatori asistăm la evoluția acestui regizor, The Northman vine și încununează toate eforturile depuse până aici, rezultând o capodoperă prin care acesta își atestă creșterea, un film istoric care recreează cu minuțiozitate realitatea acelor vremuri, ritualurile păgâne sau raidurile pline de sânge și noroi al berzekerilor.
Asistăm la povestea de răzbunare a prințului Amleth (nu vă așteptați la finețurile adaptării shakespeariene ale aceluiași material nordic/scandinav) care și-a văzut mult iubitul său tată ucis în fața ochilor și mama răpită, toate acestea înfăptuite de unchiul său, Fjölnir. Acesta crește într-un munte de om, care ia parte la diverse raiduri prin teritoriile rușilor, loc unde dă peste două evenimente care îi vor schimba complet destinul. Primul este întâlnirea cu o misterioasă prezicătoare care îi reamintește de scopul său inițial și îl redirecționează pe calea împlinirii sale. A doua este întâlnirea cu Olga, cea care urmează să îi devină partenerul de încredere în viitor.
Nu e prima poveste de răzbunare spusă, nici cea mai originală, dar flerul cinematografic, superbele decoruri islandeze (mă rog, acolo se zice că suntem cu toate că filmările au avut loc în Irlanda de Nord) și realitatea mistico-păgână a vikingilor, fac ca acesta să fie un produs unic, o marcă înregistrată Eggers, așa cum doar el știe și poate să facă. Putem să zicem că într-un fel acesta este și cel mai accesibil și main-stream film făcut de el, dar acest lucru ar fi o exagerare, regizorul netrădându-și rădăcinile art-house care i-au făcut pe mulți să îi cânte laude, mai degrabă el găsind un balans între direcția artsy pe care el dorea să o imprime, și cerințele studioului, care își o dorea o veritabilă saga nordică. Și în caz că nu vă săturați de vikingi, fie puneți mâna și jucați Assassin’s Creed: Valhalla, fie urmăriți seria Vikings sau, de ce nu, superbul Vinland Saga.
No Comments