Loading...

The Zone of Interest (2023)

by Adrian Solomon, februarie 23, 2024

Recomandare – musai!

Gen: Dramă, Istoric
Regie: Jonathan Glazer
Distribuție: Christian Friedel, Sandra Hüller
Durată: 1 h. 45 min.
Rating IMDB: 7.8

Despre: Comandantul Rudolf Hoss încearcă să își clădească o viață idilică alături de familia sa, în imediata proximitate a lagărului de la Auschwitz, acolo unde acesta este staționat ca șef al închisorii.

Rant: Jonathan Glazer este un regizor recunoscut pentru filmele provocatoare pe care le face, Sexy Beast și Under the Skin, fiind exemple suficient de concludente în acest sens. Îndrăznesc să spun că și The Zone of Interest se încadrează în aceeași categorie de filme, fiind o capodoperă pe cât de acaparantă, pe atât de greu de înghițit datorită subiectului abordat. Este un film despre Holocaust care însă evită ruta aleasă de atâtea alte filme de a arăta imagini cu evrei suferinzi sau cu cruzimile comise în lagăre, venind cu o găselniță unică de a recrea aceste orori doar din punct de vedere auditiv, lăsându-ne nouă sarcina de a ne imagina tot ce se petrece în vecinătatea casei lui Hoss.

Avem de a face astfel cu două filme, separate printr-o barieră vizuală clară și anume un gard de beton înalt, care delimitează nu doar casa comandantului lagărului de lagărul în sine, dar și separă cele două realități prezentate. Una este viața de familie idilică dusă de Hoss și ai săi, cu o casă frumoasă cu etaj și o grădină splendidă. Cealaltă realitate prezentată este una nevăzută, dar auzită pe tot parcursul filmului. De fapt, tot ce putem vedea din această realitate paralelă sunt acoperișurile înalte, fumul coșurilor crematoriilor care funcționează necontenit și fumul trenurilor care aduc zilnic noi deținuți. Pe întreg parcursul filmului simțim o neliniște constantă deoarece mintea noastră știe ce se întâmplă în spatele acelui zid înalt, urechile noastre aud rafalele de gloanțe care se abat peste prizonierii neajutorați, le auzim strigătele acestora, dar ochii noștri nu văd decât viața idilică a acestei familii, într-un contrast apăsător, deranjant.

The Zone of Interest se dovedește a fi un film extrem de profund, menit a arăta în primul rând cum întreg Holocaustul a fost pentru unii precum Hoss, doar o altă zi la birou, deciziile luate de acesta în tihna camerei sale de oaspeți alături de invitații săi vizând modurile cele mai eficiente de gazare și cremare a nefericiților prizonieri, sau laudele pe care acesta le primește pentru inovațiile aduse în acest sector. Pe de altă parte, filmul încearcă să ne facă să conștientizăm cum că vina naziștilor este una pe care aceștia o împart cu familiile și apropiații lor, complici taciți ai acestor orori.Toți știu ce se petrece dincolo de gard, dar preferă să ignore și să se bucure de viața lor fericită.

Christian Friedel și Sandra Hüller fac două roluri fantastice, ea fiind la al doilea rol bun din acest an după cel nominalizat la Oscar din Anathomy of a Fall. Dar adevărata vedetă a acestui film trebuie că este Johnnie Bank, inginerul de sunet responsabil pentru absolut tot ce auzim (la fel și el fiind la al doilea film din acest an nominalizat la Oscar, celălalt fiind Poor Things). The Zone of Interest nu este deloc un film facil, fiind o explorare a întunericului răului uman.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.