Iată-ne ajunși la jumătatea lui 2018 și deja avem suficiente filme bune cât să întocmim un top provizoriu. Vorbim aici desigur de filmele apărute în cinematografele românești începând cu luna ianuarie, indiferent că producția respectivă și-a avut debutul în 2017 pe la vreun festival internațional de film sau nu. Și da, putem afirma că a fost un an destul de generos până acuma, cu toate că în ultima vreme filmele de calitate s-au mai rărit, lăsând loc mega producțiilor sau summer blockbuster-urilor. Am avut cam de toate, filme de OSCAR, filme de acțiune, filme dramatice, filme grandioase, filme la o scară nemaivăzută până acum dar și probabil unul dintre cele mai terifiante filme horror din ultima decadă.
Top 10 filme ale lui 2018 (ianuarie – iunie)
10. Game Night (02 martie, 2018 – România)
Poate cea mai surprinzătoare prezență de pe această listă, Game Night a reușit să fie o comedie cu accente serioase de thriller, luând pe foarte multă lume prin surprindere, deoarece aceștia – inclusiv subsemnatul – se așteptau ca filmul să fie doar o altă comedie obosită cu mici poante, majoritatea din trailer, așa cum filmele ne-a obișnuit Bateman să ne așteptăm de la filmele sale. Iată că în sfârșit, rolul de familist cinic pe care și-l cultivă de la Arrested Development încoace se potrivește ca o mănușă poveștii, fiind completat superb de Rachel McAdams. Povestea nu este chiar originală, fiind parcă o mică parodie a filmului The Game cu Michael Douglas în rol principal, dar este una din cele mai încântătoare comedii ale acestui an.
09. A Quiet Place (13 aprilie, 2018 – România)
John Krasinski caraghiosul Jim din The Office, ne servește un surprinzător thriller horror, în dublă calitate de regizor și actor în rol principal. În film Krasinski interpretează rolul unui cap de familie care încearcă să supraviețuiască într-o lume ostilă alături de nevasta sa (atât din film cât și viața reală – Emily Blunt) și copii lor. Pământul a fost invadat de o rasă de extratereștrii cu tendințe prădătoare, care se orientează doar după sunet așa că pregătiți-vă de lungi sesiuni de liniște apăsătoare. Unde mai pui că unul dintre copii este surd iar mama este pe cale să nască și avem un cocktail perfect suspans horror.
08. Black Panther (16 februarie, 2018 – România)
Prima lovitură aplicată de Marvel box-office-ului în acest an. Black Panther a devenit un fenomen, în special datorită atenției cu care Ryan Coogler a îmbinat elementele simbolice din cultura africană cu poveștile benzilor desenate. Filmul a depășit orice așteptare, fiind un spectacol vizual, oferind, după o lungă așteptare, un villain cu o motivație credibilă – Killmonger, un villain cu care aproape ajungi să simpatizezi dacă nu ar avea tendințe ucigașe.
07. Loveless (16 martie, 2018 – România)
O puternică dramă rusească, Loveless sau Nelyubov spune povestea unui cuplu pe cale de dispariție, ambii prea preocupați cu propriile persoane ca să mai vadă și de băiatul lor comun, până când acesta dispare. Pelicula este sumbră, întunecată, rece, dar în același timp emoționantă, cu unele momente cu adevărat sfâșietoare.
06. Deadpool 2 (18 mai, 2018 – România)
Deadpool 2 este o nebunie de sequel, care profită de succesul enorm al primei părți și vine cu un buget mai mare, fapt ce aduce cu sine actori mai mari dar și efecte speciale mai bune. Glumele curg la foc continuu dar de data asta avem și o doză bună de dramatism inserat printre ele, lucru complet surprinzător dar atât de specific lui Deadpool.
05. The Shape of Water (23 februarie)
The Shape of Water s-a strecurat la noi în cinematografe cu puțin înainte să câștige marele premiu al Academiei de Film, chiar dacă peste hotare a fost lansat undeva prin 2017. Film polarizant, personal am auzit pe mulți criticându-l ca ar fi o prostie, alții că ar fi that fish-banging movie. Părerea mea a rămas însă neschimbată și anume că Guillermo del Torro a reușit să își treacă în cont încă o poveste fantastică, cu accentul pe fantastic, în care strălucește Sally Hawkins pe post de eroină tragică, mută.
04. Call Me by Your Name (09 februarie, 2018 – România)
Aceasta ar fi și alegerea pentru un loc fruntaș a colegului meu F.F., care a avut doar cuvinte de laudă la adresa acestei pelicule, notând în cronica sa că: „Marele maestru al simțurilor și senzualității care este regizorul Luca Guadagnino (Bigger Splash, I am Love) revine cu ultimul său film, intitulat Call Me by Your Name (un titlu evident metaforic), poate cel mai controversat și interesant film al lui 2017, considerat de mulți critici ca fiind o capodoperă vizuală, emoțională și pasională, ce surprinde prima iubire, prima experiență amoroasă dintre două persoane de același sex. Tehnic este vorba de un gay movie, dar în mâinile talentatului regizor Guadagnino, devine și altceva, dincolo de asta.”
03. Hereditary (15 iunie, 2018 – România)
Un film pe care personal nu am ajuns să îl văd dar care grație colegului meu de suferință, același F.F., își face loc în top pe una dintre cele mai fruntașe poziții. Este o experiență traumatizantă, un film psihologic, care arde la o intensitate redusă pentru prima parte, pentru a exploda mai apoi într-unul dintre cele mai terifiante filme de groază din ultimii ani. Tony Collete este unul dintre motivele principale pentru care acest film a și avut acest succes, ea imersându-se complet în rolul ei.
02. Avengers – Infinity War (27 aprilie, 2018 – România)
A doua lovitură dată box-office-ului de către Marvel și probabil un KO, după ce acest film a devenit doar al patrulea din istorie care a depășit granița celor 2 miliarde de dolari obținuți din încasări (după Avatar, Titanic și Star Wars: The Force Awakens). Infnity War reprezintă culminarea a 10 ani de poveste spusă pe parcursul a 19 filme, un efort uriaș din punct de vedere logistic dar și regizoral. Chiar dacă frații Russo au arătat în Civil War că pot struni un ansamblu mare de actori, tot exista o sămânță de dubiu că ar putea replica succesul. Dar iată că ei au reușit acest lucru, ba mai mult într-un ansamblu coerent, astfel încât ai simțit că fiecare personaj a avut ceva de făcut, cu toate că aceștia au fost eclipsați de magnificul Thanos, cel mai complet villain din vreun film cu super-eroi de până acuma.
01. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (23 martie, 2018 – România)
Dar vai, cum tocmai tu, marele apărător și promovator al filmelor comerciale cu super-eroi nu ai pus Infinity War pe primul loc?!?! Ei bine dragii mei cititori, anul acesta (de fapt anul trecut dacă ar fi să ma limitez exact la data vizionării) a apărut o minunăție de film cu un nume imposibil de lung, în regia unui irlandez pe nume Martin McDonagh, individ care ne-a mai adus și filmele In Bruges și Seven Psychopaths. Și trebuie să recunosc că am urmărit filmul cu sufletul la gură, nu atât că ar fi fost ceva de speriat, ci pentru că încet, încet realizam că eram martor la o performanță actoricească incredibilă, venită pe trei fronturi. Așadar îi avem pe Frances McDormand care făcea rolul vieții sale de la Fargo încoace, pe post de mamă cinică, obsedată de moartea fiicei sale și până unde anume era dispusă să se coboare pentru a obține dreptate pentru fiica ei, pe Woody Harrelson de care uitasem de la o vreme încoace (de la True Detective mai precis) că poate face roluri extraordinare atunci când are în față un scenariu bun dar și de fenomenalul și criminal de sub apreciatul Sam Rockwell, pe post de deputat de șerif, rasist și sărac cu duhul, și transformarea acestuia.
Mențiuni speciale
Următoarele filme au apărut deja dar din varii motive fie nu am apucat să le văd fie nu și-au făcut încă apariția pe ecranele noastre, sau poate că acest lucru s-a întâmplat într-un circuit restrâns. Am auzit însă o mulțime de lucruri bune despre ele și aștept cu nerăbdare să le văd când se va ivi ocazia.
Annihillation (13 februarie, 2018 USA)
Un film proiectat pentru a apărea la cinematografe dar care în cele din urmă a fost distribuit de Netflix. Este o adaptare a unei cărți omonime care o are în rol principal pe Natalie Portman, fiind însoțită de niște actrițe extraordinare în roluri secundare. Povestea urmărește un grup de cercetători care explorează o zonă interzisă în care legile naturale nu se aplică. În regia lui Alex GArland (28 Days Later) filmul promite a fi un spectacol vizual dar și un thriller S.F. care va ridica suficiente probleme morale cât să te pună pe gânduri cu mult după vizionare.
Unsane (23 martie, 2018 SUA)
Steven Sodenberg, după ce a cochetat din nou cu un nou heist movie – Logan Lucky, schimbă complet registrul și ne prezintă o minunăție de B-movie, despre o tânără care este internată la un azil de nebuni fără voia ei, loc în care ajunge să se confrunte cu cea mai mare frică a ei – este tot acest lucru real sau un produs al imaginației sale? Cu toate că a fost anunțat pe 11 iunie, deocamdată nu avem nici o dată confirmată pentru Romania (ahemtorenteahem).
The Rider (13 aprilie, 2018 – SUA)
Un alt film fără o dată de lansare pentru România și de negăsit prin alte mijloace. Iată un film care i-a făcut pe mulți să se scarpine în cap cum de a fost posibil ca dintr-o combinație cel puțin bizară și anume o regizoare asiatică Chloe Zhao și un fost călăreț de rodeo Brady Jandreau să iasă unul dintre filmele care evocă cel mai bine spiritul americana al statului Dakota de Sud. De notat este că acest western modern, se bazează pe viața acestui călăreț – Jandreau, pentru a spune o poveste dramatică, a unui tânăr cutezător a cărui carieră este curmată brusc în urma unui accident – punctată cu unele dintre cele mai superbe imagini surprinse anul acesta în vreun film.
Tully (4 mai, 2018 – SUA)
Tully este povestea unei bone, interpretată de Mackenzie Davis, angajată într-o familie înstărită pentru a-i ușura munca mamei (Charlize Theron) care tocmai a născut al treilea copil. Regizat de Jason Reitman – fiul legendarului regizor de comedie Ivan Reitman, și ajutat de scenariul talentatei Diablo Cody, filmul și-a avut atras antipatia diverselor grupuri de mame care au încercat boicotarea filmului, pe motiv că acesta reprezintă în mod eronat sindromul postpartum de care aparent suferă 1 din 5 mame (conform spuselor specialiștilor în domeniu).
First Reformed (18 mai, 2018 – SUA)
First Reformed este o dramă excepțională provenită din imaginația celebrului Paul Schrader, scenarist responsabil pentru clasicele Taxi Driver, Raging Bull sau The Last Temptation of Christ. De data asta îl avem pe Ethan Hawk în probabil cel mai bun film al său din ultima perioadă, pe post de preot, căruia tocmai i-a murit unul dintre credincioșii din parohie. Acel individ însă, un fervent activist pentru salvarea pământului, reușește să îl impresioneze într-atât pe preot, încât încet încet, acesta îi preia convingerile, în detrimentul propriei sale credințe.
copyright disclaimer – imagini preluate de pe https://www.rogerebert.com
No Comments