Loading...

Nope (2022)

by Adrian Solomon, ianuarie 28, 2023

Recomandare – decent!

Gen: Horror, S.F.
Regie: Jordan Peele
Distribuție: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Michael Wincott, Brandon Perea, Keith David
Durată: 2 h. 10 min.
Rating IMDB: 6.8

Despre: Doi frați, posesori ai unei ferme de cai, descoperă niște activități bizare care se întâmplă pe proprietatea lor, și decid să le documenteze, pentru a câștiga bani și faimă.

Rant: Urmărind filmul, am rămas cu impresia că este doar un film meh, probabil confuz fiind de finalul său. Și când primele tale două filme au fost atât de bune precum Get Out și Us, presiunea și așteptările publicului sunt considerabil mai mari, așa că neajunsurile lui Nope pot fi iertate. Mai mult decât un film de suspans/groază gen Signs, care la fel ca și acesta, scade ca intensitate după prima jumătate, odată cu ridicarea voalului de mister, Nope este o satiră acidă la adresa Hollywoodului, fiind plin de simbolism și de mesaje pe care nu le vezi din prima. Am mai remarcat că atunci când mă uit la filmele lui Jordan Peele, principala lor calitate este că acestea tind să rămână cu tine, să te facă să te gândești la ele, fix așa întâmplându-se și în cazul de față.

Plotul e destul de subțire, dar cu toate astea, reușește să te facă să îi acorzi atenție. Este în mare povestea lui OJ, un dresor de cai, care trebuie să se descurce cu administrarea fermei moștenite de la tatăl său, recent decedat, și a surorii sale, Emerald, o fire complet diferită față de mohoreala care îl împresoară pe fratele ei. Ea este jovială, curioasă, iar mintea ei pare nepotolită, mereu gândindu-se la oportunități de afacere. OJ este convins că tatăl său nu a murit de cauze naturale, fiind prezent atunci când în plină zi, un val de efecte personale metalice, de la brichete, monede și alte lucruri metalice, s-a abătut asupra lor. El mai observă comportamentul agitat al cailor săi, precum și afacerile dubioase pe care le face vecinul său Jupe, un fost copil vedetă de la Holywood care a supraviețuit unei întâmplări tragice. Așa că, reușind să o convingă pe sora sa, alături de un tehnician audio-video numit Angel, ei încep să investigheze întâmplările bizare de pe proprietatea sa.

Dacă filmul ar fi fost doar atât, ai fi zis că este doar o chestie standard, dar vorbim totuși despre Jordan Peele, căruia îi place mereu să transmită un mesaj social subtil în filmele sale. Fiind o familie care lucrează cu animale pentru Holywood, OJ este mereu desconsiderat, iar la prima eroare, producătorii sunt mai mult decât fericiți să schimbe caii cu niște efecte speciale, marcând astfel moartea acestei ocupații, de dresor de animale. Un alt incident care ne este prezentat pe bucăți, este atacul unui cimpanzeu, petrecut pe platoul de filmare a unui serial de comedie, care ilustrează și mai bine cât de dificil este să inserezi animalele în atmosfera haotică de pe platourile de filmare. O altă temă ilustrată de film este, fără a da spoilere, cum Holywoodul te mestecă și te scuipă atunci când nu mai prezinți utilitate, o temă surprinsă recent și de filmul Babylon.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.