Loading...
Top 15 seriale originale Netflix: partea 1 - dramă

Top 15 seriale originale Netflix: partea 1 – dramă

by Adrian Solomon, martie 30, 2020

Cu toate că s-a înființat în 1997, Netflix a scos prima producție originală abia în 2012. De atunci, ei scot aproape necontenit conținut nou, neuitând însă să continue și producțiile de succes. Astfel, librăria lor a crescut într-un ritm accelerat, existând azi peste 150 de seriale produse exclusiv de compania Netflix, pe lângă acestea fiind și multe altele care fie au fost co-produse sau continuate să fie produse de pe alte rețele, fie cărora compania le-a cumpărat drepturile de difuzare. În articolul de față o să mă opresc exclusiv asupra celor care fac parte din prima categorie și anume serialele originale produse de Netflix.

Dar cum și așa există extrem de multe opțiuni dintre care se poate alege un top, am decis să împart articolul în două părți, una cu serialele care la un premiu Emmy s-ar încadra la categoria dramă și alta pentru secțiunea de comedie. Cu siguranță că o să uit de vreunu, sau cel pe care voi îl considerați cel mai bun, nu se va afla pe poziția pe care o doriți, topul este strict subiectiv și orice remarcă este binevenită în comentarii, atât timp cât este pertinentă.

15. 13 Reasons Why (3 sezoane – 39 episoade)

Cu toate că aderă prea mult la formula clasică de highschool movie tipic american, acest serial, cel puțin în prima sa parte, oferă un portret extrem de puternic a unui caz de bullying dus prea departe, și ce efecte devastatoare poate avea asupra victimei dar și a celor din jur. Păcat doar că sezoanele următoare au fost doar de umplutură.

14. Sense8 (2 sezoane – 24 episoade)

Un serial S.F. de foarte bună calitate din partea fraților (acum surorilor) Wachowski, cei care au făcut și seria de filme Matrix. Lansat în 2015, acesta a reprezentat și ultimul proiect la care au lucrat împreună cei doi și ne prezintă 8 oameni diferiți din toate colțurile lumii, care cu toate că nu se cunosc, își pot împărtăși existența unul cu celălalt.

13. When They See Us (1 sezon – 4 episoade)

Nu am apucat să îl văd, dar criticii nu s-au putut opri din a-i elogia superba dramă în patru acte compusă de Ava DuVernay, care adaptează o serie de fapt reale extrem de tragice, cu un grup de tineri de culoare judecați și condamnați pentru crime pe care nu le-au comis, doar din simplul fapt că erau tineri de culoare.

12. The Haunting (1 sezon – 10 episoade)

The Haunting of Hill House și continuarea care va apărea cândva în 2020, The Haunting of Bly Manor, reprezintă un nou serial de antologie horror perfect pentru pasionații acestui gen, probabil unul dintre cele mai bine făcute seriale cu și despre conace bântuite și urmările care le au asupra celor care îndrăznesc să locuiască acolo.

11. The Umbrella Academy (1 sezon – 10 episoade)

Un succes absolut, venit de parcă nicăieri, The Umbrella Academy ne-a arătat că există loc și pentru seriale profunde cu super-eroi. Acesta preferă să exploreze traumele suferite de un grup de copii precoce, forțați să combată criminalii de la o vârstă extrem de fragedă.

10. The Witcher (1 sezon – 8 episoade)

The Witcher cu siguranță a fost senzația sfârșitului lui 2019. Unde te întorceai fie vedeai poze cu Geralt, fie auzeai o variantă a lui „Throw a coin for your witcher”. Dar trecând peste aceste lucruri, serialul a fost destul de bun introducându-ne bine în universul creat de Sapowski și pregătindu-ne pentru sezoanele ce vor urma, având plusuri în ceea ce privește scenele de luptă extrem de sângeroase și de bine realizate și dedicarea lui Cavill pentru a intra cât mai bine în pielea personajului principal, cu toate că fanii vechi ai cărților și ai seriei de jocuri au strâmbat din nas la multe alte aspecte.

9. The Defenders (1 sezon – 8 episoade)

Netflix și-a făcut propriul locușor în universul Marvel, printr-o suită de seriale care abordau eroi mai puțini cunoscuți, și care păstrau un nivel mai real, mai de stradă, în detrimentul luptelor cataclismice date de Avengers pe marile ecrane. Aceștia au avut parte atât de seriile lor proprii, mai mult sau mai puțin de succes, dar și de un serial care îi aduna pe toți laolaltă în cel mai pur stil Avengers. Am decis să merg cu acesta din urmă, cu toate că recomandarea mea este să le vizionați pe toate, pentru o să aveți mult material de parcurs: Daredevil (3 sezoane – 39 episoade), Jessica Jones (3 sezoane – 39 episoade), Luke Cage (2 sezoane – 26 episoade), Iron Fist (2 sezoane – 23 episoade), The Punisher (2 sezoane – 26 episoade).

8. Orange Is the New Black (7 sezoane – 91 episoade)

Acest serial este unul dintre pilonii centrali ai centralei alături de cel de pe locul 1, fiind unul dintre cele mai longevive și mai premiate/nominalizate showuri din ultimii ani. Orange is… prezintă viața într-o pușcărie de femei, umanizând deținutele, făcându-ne părtași la dramele lor. Este de remarcat faptul că serialul a aruncat o lumină asupra mai multor teme de interes general, precum rasismul, orientarea sexuală, identitatea personală și body shaming-ul.

7. The Crown (3 sezoane – 30 episoade)

Această dramă istorică care în curând se va apropia de sezonul final, prezintă istoria reginei Elizabeth II, din anii ei de tinerețe până în zilele noastre. Claire Foy (sezonul 1 și 2), Olivia Colman (sezonul 3 și 4) și Imelda Staunton (sezonul 5) au dat viață acestui personaj, atât de adânc implicat în toate intrigile politice ale secolului XX. Netflix a băgat mâna adânc în buzunar și au ne-au regalat un serial ce mustește de stil și opulență tipic regală.

6. Narcos (3 sezoane – 30 episoade) / Narcos: Mexico (2 sezoane – 2o episoade)

Narcos a făcut ce probabil a făcut și Scarface la timpul său, glorificând un traficant de droguri legendar – Pablo Escobar și detaliind eforturile unor agenți anti-drog de a-l captura pe acesta. După sezonul doi atenția serialului se mută asupra cartelului Cali pentru ca sezonul patru să fie redenumit Narcos: Mexico și să fie relansat ca un show de sine stătător.

5. Altered Carbon (2 sezoane – 18 episoade)

Se spune despre acest serial că ar fi cea mai costisitoare producție Netflix, lucru care se poate ușor vedea din primele cadre care ne arată o lume futuristă, cu un puternic vibe de Blade Runner. Grație avansului tehnologic, oamenii își pot încărca conștiința în unități portabile numite stacks, care mai apoi pot fi introduse în corpuri noi numite sleeves. Protagonistul nostru, Takeshi Kovacs, este un fost combatant militar, readus la viață pentru a elucida misterul morții unui influent om de afaceri. Dacă dorești S.F. de cea mai bună calitate, acest serial, cu ambele sale sezoane și cu companionul animat Resleeved, sunt una dintre cele mai bune alegeri în momentul de față.

4. Ozark (2 sezoane – 20 episoade)

Marele meu regret este că încă nu am ajuns să urmăresc personal acest serial despre care am auzit în unanimitate doar lucruri bune. Lumea laudă în special prestația lui Bateman și Linney, serialul căpătând porecla de Breaking Bad făcut de Netflix. Este vorba despre o familie aflată pe fugă datorită implicării într-o schemă de spălare de bani eșuată, lucru ce dă naștere la tensiuni și mize tot mai ridicate, contrastante cu stilul de viață liniștit vizat de ei.

3. Mindhunter (2 sezoane – 9 episoade)

Când David Fincher se decide asupra unui proiect, știi că sunt șanse astronomice ca acel proiect să fie unul de calitate excepțională. La fel stau lucrurile și cu Mindhunter, motivul pentru care regizorul a făcut o pauză de la filmele de lung metraj. Serialul are la bază personaje și întâmplări reale, despre cum un agent FBI extrem de ambițios a introdus analiza psihologică a criminalilor drept tehnică investigativă primară și urmărește echipa formată de acesta în desele lor interviuri cu faimoși criminali în serie.

2. Stranger Things (3 sezoane – 25 episoade)

Frații Duffer au luat toate elementele definitorii ale anilor 80,le- a amestecat bine de tot, iar rezultatul a fost Stranger Things, unul dintre cele mai bune seriale produse de Netflix. În el poți găsi absolut tot ce dorești, de la plăcerile vinovate ale kitschului din acea perioadă, la filmele de groază a la Stephen King (din ale cărui opere sunt inspirate mai multe personaje și povești) sau fanteziile S.F. gen Alien. Dar serialul nu este un simplu vehicul al melancoliei optzeciste, ci oferă intrigă captivantă, personaje memorabile, fiind la ora actuală cel mai binge-able serial de pe platformă.

1. House of Cards (6 sezoane – 73 episoade)

Și iată-ne ajunși finalmente la locul 1, locul fruntaș al topului nostru, și cine altul putea trona decât Frank Underwood și ale sale mașinațiuni politice. Un tablou exemplar al luptei pentru putere dusă la Casa Albă, serialul îl are în centru pe unul dintre cei mai neplăcuți carismatici protagoniști, asistat îndeaproape de nevasta sa, la fel de ambițioasa Claire Underwood. Cine știe dacă serialul mai continua sau nu dar din păcate acesta a viețui și a murit sub spectrul actorului Kevin Spacey și a acuzelor sale de conduită sexuală imorală, acuze venite drept urmare a scandalului Weinstein. Dar nu lăsați acest aspect să vă ruineze o experiență unică, de experimentare a vieții politice la cel mai înalt nivel.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.