Topul celor mai bune filme din 2019
O să iau în considerare în special filmele lansate anul acesta calendaristic, la cinematografe sau pe platformele de streaming. Astfel că pe listă o să se regăsească invariabil câteva titluri foarte bune din 2018, care abia anul acesta și-au croit drum la noi în cinema dar o să și trișez un pic cu niște titluri care probabil nu o să își facă niciodată apariția pe marile ecrane românești dar care s-au lansat anul acesta.
Dacă în topul încropit pentru prima jumătate a anului 2019, deplângeam lipsa de titluri de calitate iată că a doua jumătate a anului m-a întâmpinat cu mult mai multe opțiuni decât mă așteptam, spre deliciul și imensa mea bucurie. M-am cam chinuit un pic cu conceperea acestui top, având de ales din peste 20 de titluri.
Mențiuni speciale
Există câteva filme bune care din varii motive nu au mai prins topul final, dar pe care ar trebui să le vedeți cu prima ocazie. Printre ele se numără surprinzătorul Ready or Not (11.10.2019), care a luat o premisă fumată și a făcut-o din nou cool, Uncut Gems (fără lansare în România), un thriller extrem de kinetic cu un Adam Sandler în zi de grație, The Witness (TIFF 2019), un thriller coreean care m-a impresionat în prima jumătate a anului dar care s-a pierdut într-o mulțime de thrillere extraordinare până la final. Astea fiind zise, să purcedem cu topul nostru
20. Ad Astra (20.09.2019) – o călătorie spațială nu trebuie să fie neapărat motiv de aventură și acțiune, în ciuda scenei de urmărire trepidante cu pirații lunari, ci poate fi și o călătorie spirituală pentru a-l găsi pe cel de sus, unde altundeva decât printre stele. Iar Brad Pitt se achită foarte bine de acest rol, depunându-și serios candidatura pentru actorul anului.
19. Shadow (fără lansare în România) – legendarul Zhang Yimou revine în lumina reflectoarelor cu o producție wuxia excepțională, care face uitat eșecul numit The Wall, tentativa sa de a americaniza un produs perfect așa cum este. Filmul prezintă tentativa complexă de lovitură de stat a unui general în China antică, fiindu-ne prezentate personaje bine conturate, peisaje și cadre superbe și scene de o coregrafie extrem de elaborată și foarte spectaculoasă. Filmul din păcate nu și-a făcut drum spre cinematografele noastre, și chiar dacă este lansat în China de anul trecut, el a primit o dată de lansare internațională abia anul acesta, suficient cât să fie considerat pentru acest top.
18. John Wick: Chapter 3 – Parabellum (17.05.2019) – nu prea înțeleg ce problemă a avut lumea cu acest titlu, extrem de anticipat și de apreciat din punct de vedere personal. A fost acțiune pe pâine, făcută la cel mai înalt nivel, extrem de profesionist, un film în care s-au implicat în mod activ toți participanții. În plus de asta am fost bucuros să văd că gașca de nebuni indonezieni începe să își facă loc în atenția publicului larg.
17. Klaus (08.11.2019 – Netflix) – este povestea de origine a lui Moș Crăciun de care nu știam că avem nevoie. Animația inventivă, scenariul onest și jucăuș sunt ingredientele care îl fac pe Klaus un viitor clasic al sezonului de Crăciun.
16. Dolemite Is My Name (25.10.2019 – Netflix) – revenirea lui Eddie Murphy într-un film de calibru se face la mare stil, și cum se putea mai bine decât să onoreze pe unul dintre cei mai influenți comici de culoare, care nu doar a inspirat stilul muzical numit rap, dar a și predat o lecție despre auto-promovare.
15. Midsommar (fără lansare în România) – este dovada că Ari Aster are tot viitorul la picioare și că este unul dintre cei mai competenți regizori de filme horror atipice. Un film care te va șoca, oripila, captura și te va face să te temi și de poienile verzi.
14. Ford v Ferrari (15.11.2019) – lansat în Europa sub numele de sub numele de Le Mans ’66, nu reinventează genul dar oferă o experiență solidă, fiind un film făcut ca la carte, care reușește să îți țină treaz interesul timp de două ore jumătate, având o distribuție de excepție și niște scene de curse auto aproape impecabile.
13. Booksmart (24.05.2019) – filmul mustește de umor, are un scenariu inteligent care nu ofensează prin prostii inutile, cu toate că străbate pașii tipici ai unor astfel de comedii, într-un cuvânt, a fost una dintre cele mai plăcute surprize ale acestui an.
12. Hustlers (27.09.2019) – cine ar fi crezut că J-Lo nu doar mai este relevantă în 2019, dar și reușește să facă un rol absolut magnific în acest film venit parcă de nicăieri pentru a ne povesti despre cum un grup de stripteuze au fraieri afaceriștii de pe Wall Street.
11. Us (22.03.2019) – Jordan Peele a recidivat cu un thriller social în care a strălucit Lupita Nyong’o într-un senzațional rol dublu. Recunosc, a trebuit să rumeg un pic la filmul ăsta, care cu toate că nu s-a ridicat la înălțimea lui Get Out, ar face o partidă extraordinară cu Parasite într-un eventual double-feature.
10. The Two Popes (20.12.2019 – Netflix) – ce a reușit Meirelles să facă cu acest film este de domeniul fantasticului. Adică ce ar fi trebuit să fie două ore de plictis în care se discută despre problemele Vaticanului, au devenit două ore de pline de har și de haz, alături de doi actori magistrali interpretând doi oameni colosali.
9. Green Book (01.03.2019) – faptul că merituosul câștigător al ultimei ediții a premiilor Oscar este abia pe locul 9, vorbește volume despre cât de încinsă va fi competiția anul acesta. Cu greu și-a găsit drumul spre noi dar a meritat fiecare secundă de așteptare, fiind un film incredibil, reflectând o poveste adevărată, caldă de prietenie și respect.
8. The Farewell (fără lansare în România) – probabil cel mai bun film indie al anului, povestea aproape biografică a regizoarei Lulu Wang, ne va lăsa în lacrimi pe final, fiind una dintre cele mai puternice povești spuse despre minciunile albe pe care trebuie să le zicem pentru a-i proteja pe cei apropiați.
7. Marriage Story (29.08.2019 – Netflix) – cu două prestanții actoricești ireproșabile și un scenariu extrem de inteligent, filmul este o reflectare asupra procesului de divorț în cadrul unui cuplu normal, și traumele la care se expun toți participanții la acest proces.
6. Avengers Endgame (26.04.2019) – o încununare a 10 ani de fire epice țesute în peste 20 de filme, ambiția acestui film nu a cunoscut limite, reușind să reunească la start toți protagoniștii acestor povești, într-una din cele mai așteptate producții ale anului, care a și reușit să devină cel mai de succes film la box-office, cu încasări record de peste două miliarde de dolari.
5b. Burning (17.05.2019) – un thriller la foc mocnit, care tratează probleme sociale (temă comună a multor filme anul acesta), în care nimic nu este ce pare a fi, și care te va provoca mai mereu. Da a apărut anul trecut dar la noi abia anul acesta și-a făcut debutul.
5a. The Lighthouse (rulat în cadrul festivalului de filme horror Dracula Film Festival, Brașov, 2019) – o nebunie de film alb negru, care te transportă pe tărâmul insanității a doi îngrijitori de far izolați de lume pe o insulă minusculă, aproape claustrofobă. Două roluri magnifice pentru cei doi protagoniști, și un film extrem de deschis interpretărilor. Probabil necesită să ai o diplomă în filosofie sau literatură veche pentru a înțelege pe deplin toate simbolurile întâlnite.
4. Joker (04.10.2019) – Probabil filmul care a produs cea mai mare vâlvă anul acesta dar și filmul de la care am ieșit cel mai zguduit, cu gândurile împrăștiate și răvășit de prestația magnifică a lui Phoenix.
3. Once Upon a Time in Holywood (16.08.2019) – mult așteptata epopee Holywood-eană a anilor 70, izvorâtă din mintea mereu fertilă a inegalabilului Tarantino, probabil și penultimul său film dacă e să dăm crezare zvonurilor. Este un tur de forță alături de actori incredibil de talentați, care probabil ar fi luat Oscarul în oricare alt an pentru rolurile făcute, în special DiCaprio pe post de actor irelevant și depășit de generațiile tinere.
2. The Irishman (27.11.2019 – Netflix) – un film așteptat cu sufletul la gură de foarte multă vreme, inițial fiind considerat filmul ăla în care se folosește incredibil de bine tehnologia de întinerire a actorilor, sau reuniunea de familie a lui Scorsese, DeNiro sau reîntoarcerea pe ecrane a lui Pesci, dar a devenit în timp cel mai bun film produs sub egida Netflix și un succes garantat la premiile mari pentru gigantul de streaming.
1. Parasite (08.11.2019) – versatilul și veneratul regizor coreean Bong Joon-ho, revine pe ecrane cu fenomenalul Parasite, un film care reflectă lumină asupra tristei realități a diferențierii de clasă socială din Coreea de Sud actuală. În parte comedie neagră, dramă de familie, thriller social, filmul reușește un act de echilibristică senzațional, parcurgând perfect linia dintre aceste genuri.
Epilog
La final de articol dar și de an, vă rog să țineți cont de subiectivitatea topului prezentat, care este mai mult un pretext de a vă îndemna să vedeți cele mai bune filme (în opinia mea) ale acestui an. Dacă am sărit pe vreunul sau sunt unele care nu își au locul, vă invit oricând cu drag să vă exprimați părerile vis-a-vis de subiect, cu toate că cel mai probabil nu am văzut filmul respectiv. Vă urez un 2020 și de ce nu, un deceniu nou, cu cât mai multe producții de calitate și foarte multă sănătate și timp liber pentru a le și viziona!
No Comments