Loading...
Filmele lui 2019 (până acum)

Filmele lui 2019 (până acum)

by Adrian Solomon, iulie 11, 2019

Iată-ne ajunși și trecuți de jumătatea lui 2019, iar oferta de filme bune a fost destul de subțire până acuma. Cu chiu cu vai am strâns un top 10 din filmele apărute anul acesta și pe care am apucat să le vizionez, fie la cinema fie pe diverse canale de streaming. Dar cu cât am scotocit mai mult, cu atât am aflat de câteva filme interesante care provin din circuitul festivalelor de filme (Sundance, Cannes) care fie au apărut recent și le-am ratat, fie stau să apară în viitorul apropiat. Acestora o să le dedic un capitol special din acest articol, pentru că reprezintă o ofertă tentantă pentru atunci când o să apară.

Mențiuni speciale

Toy Story 4 – aparent e o continuare excelentă a seriei pe care din păcate nu am prins-o Sub la cinema iar la Dub refuz să merg;
High Flying Bird – un film interesant apărut pe Netflix despre dedesubturile NBA-ului;
Rocketman – l-am ratat la cinema și aștept cu înfrigurare să își facă apariți online pentru că am înțeles că este un film senzațional;
Apollo 11 și Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Documentary by Martin Scorsese – niște filme documentare extrem de apreciate.

Top 10 filme ale anului 2019 (până acum)

Continuăm cu un top al celor mai bune filme apărute din 01 ianuarie până în 30 iunie 2019 la noi în țară așa că nu o să regăsim aici titluri precum Midsommar sau Spider-Man: Far from Home care au apărut în iulie dar pe care vă urgentez să le vizionați cu prima ocazie.

10. Long Shot (28 iunie, 2019) – O surpriză completă din partea lui Seth Rogen. Pentru cine îl știe pe acesta, știa cam în general de la ce să se aștepte când îl vede pe generic. Un stoner chill, dar extrem de pedant, cu convingeri puternice, un rol cu care practic s-a confundat toată cariera sa. Ce aduce nou în schimb acest film este că acest tip de individ, descoperă că fosta sa dădacă, crushul copilăriei sale, este viitoare candidată pentru președenția Americii. Cei doi se reconectează iar între ei se va naște o idilă. Sinergia dintre Rogen și Theron, atât de improbabilă pe hârtie, face ca acest film să funcționeze la perfecție iar scenariul este unul foarte inteligent, care reușește să evite să cadă în capcanele genului romantic, făcând un fin act de echilibrism între comedie și dragoste, învelind totul într-o acută satiră politică.
Citiți cronica filmului aici.

09. Shadow – Legendarul Zhang Yimou revine în lumina reflectoarelor cu o producție wuxia excepțională, care face uitat eșecul numit The Wall, tentativa sa de a americaniza un produs perfect așa cum este. Filmul prezintă tentativa complexă de lovitură de stat a unui general în China antică, fiindu-ne prezentate personaje bine conturate, peisaje și cadre superbe și scene de o coregrafie extrem de elaborată și foarte spectaculoasă. Filmul din păcate nu și-a făcut drum spre cinematografele noastre, și chiar dacă este lansat în China de anul trecut, el a primit o dată de lansare internațională abia anul acesta, suficient cât să fie considerat pentru acest top.
Citiți cronica filmului aici.

08. Booksmart (24 mai, 2019)Booksmart este o comedie surprinzătoare, venită din partea unei regizoare și mai surprinzătoare, debutantă de altfel, Olivia Wilde. Ea ia o poveste clasică, de coming-of-age, și o trece prin filtrul realității actuale, transformând personajele în clișee sociale contemporane. Două prietene apropiate, ambele eleve de nota 10 pe linie, realizează că s-au concentrat timp de 4 ani doar pe învățat, ignorând complet aspectul social al liceului, generator de atâtea distracții și amintiri, așa că ele decid ca în ultima noapte înainte de ceremonia de absolvire, să se distreze cât pentru toți anii ratați. Ce urmează este o cursă în noapte pentru găsirea celei mai mișto petreceri, lucru ce funcționează întocmai unui bildungsroman modern.
Citiți cronica filmului aici.

07. Us (22 martie, 2019) – Al doilea film semnat de Jordan Peele și al doilea succes fenomenal pentru tânărul regizor. Us este o analiză aspră asupra societății americane, în special asupra diviziunii sociale, totul prezentat ca un film horror social (să-i zicem așa acestui gen aparte de horror), în care o familie de culoare, decide să își petreacă concediul în locul preferat al soției. Lucrurile iau o turnură neașteptată și traume vechi din copilărie își fac simțită prezența atunci când în timpul unui home invasion, și familia descoperă că sunt atacați de dublurile lor. Stilul unic a lui Peele, felul în care își face simțită vocea printre regizorii de horror, ne arată că debutul spectaculos al acestuia, Get Out, nu a fost un succes întâmplător, iar filmele sale trebuie urmărite cu atenție.
Citiți cronica filmului aici.

06. High Life – Un thriller S.F. unic, care poartă semnătura lui Claire Dennis, și ni propune în roluri principale pe Robert Pattison, care încearcă cu disperare să se distanțeze cât mai mult de tipul de roluri a la Twilight care l-au făcut faimos, și Juliette Binoche, așa cum probabil nu ați mai văzut-o până acum. Este un thriller întunecat, cu o atmosferă grea, claustrofobă, cu niște plot twisturi care te vor marca ore întregi după vizionare. Asemenea lui Shadow, High Life nu a apărut și probabil nu o să o facă în România decât, eventual, în cadrul unui festival de film, așa că îl punem aici pe listă, el încă fiind prezentat în circuitul acestor festivale.
Citiți cronica filmului aici.

05. The Witness (TIFF 2019) – Vizionat mai întâi de colegul Florin la TIFF Cluj-Napoca acest an, care apoi mi l-a recomandat și mie, The Witness este unul dintre cele mai bune thrillere venite din Coreea de Sud anul trecut. Se prezintă ca un thriller clasic, deosebit de intens, în care suspansul crește de la minut la minut. Acesta prezintă povestea unui om normal, care este în mod accidental martor la o crimă petrecută în fața blocului său. Ce se întâmplă mai departe servește și ca o critică acidă adusă pasivității societății în care trăim, cu privire la neregulile pe care le ignorăm zi de zi.
Citiți cronica filmului aici.

04. John Wick: Chapter 3 – Parabellum (17 mai, 2019) – Anul 2019 pare a fi anul lui Keanu Reeves, o adevărată Keanussance dacă ne permitem un mic joc de cuvinte des întâlnit în mediul online. Acesta reușește să captiveze inimile și interesul oamenilor, apărând parcă peste tot, și în toate mediile. Dar cel mai important moment a fost atins probabil odată cu lansarea capitolului trei din această serie de succes, John Wick. Mizele sunt mai mari ca niciodată în acest film, la fel și scenele de acțiune, cele mai bune văzute într-un film în acest an. John se trezește vânat de toți asasinii din lume în urma excomunicării lui din organizație, însă va face tot ce ține de el pentru a muri prea repede, inclusiv mari sacrificii personale.
Citiți cronica filmului aici.

03. Never Look Away (TIFF 2019) – Un alt film ce a rulat la TIFF-ul din acest an și despre care colegul meu Florin a avut doar cuvinte de laudă în articolul aferent, Never Look Away prezintă o bucată din istoria Germaniei și impactul pe care două ideologii politice atât de diferite, nazismul și socialismul, l-au avut asupra artei din acea țară. Povestea semi-biografică a pictorului german Gerhard Richter, servește ca punct de plecare pentru această dramă și titlul ne îndeamnă adevărul în față, chiar dacă este unul dureros.
Citiți cronica filmului aici.

02. Endgame (26 aprilie, 2019) – Probabil cel mai așteptat film al anului, Endgame a fost aproape de a sparge recordul de încasări deținut de atâția ani de Avatar. Filmul s-a dovedit a fi un efort monumental din partea fraților Russo, care au îngrămădit toate poveștile spuse de-a lungul a 11 ani de filme Marvel, și le-au oferit o concluzie satisfăcătoare, dar și un cântec de lebădă pentru membrii originali ai echipei. Umanitatea se reface după atacul nediscriminat a lui Thanos și nu pare să își revină nici după cinci ani de la tragicul „snap”. Mulți au încercat să își continue viața, dar revenirea surpriză a unuia considerat dispărut, face ca lumina speranței să se aprindă din nou pentru umanitate. În ciuda unor mici inconsitențe la nivel narativ, filmul a fost monumental, a făcut săli întregi de oameni să se entuziasmeze, să chiuie de bucurie dar și să plângă în hohote, așa cum nu am mai văzut nici un alt film să o facă în istoria recentă (în afară de Infinity War) – and that’s what movies are all about and entertainment at its finest!
Citiți cronica filmului aici.

01. Burning (17 mai, 2019)Burning și-a făcut târziu apariția la noi în țară, și este antiteza completă a filmului anterior prezentat. Cu toate astea, thrillerul coreean te ia complet pe nepregătite și induce o stare de neliniște cum puține alte filme reușesc să o facă (poate Hereditary dar aia e cu totul altă mâncare de pește). Filmul lui Lee Chang-dong, revenit după o pauză de opt ani între proiecte, este o privire critică la adresa societății, inegalității și dezinteresului față alți oameni, atât de prezent în viața cotidiană. Un pierde vară cu aspirații de scriitor, se îndrăgostește pentru scurt timp de o fostă colegă de clasă. Ea însă pleacă din țară pentru o perioadă de timp și se întoarce cu un prieten misterios, care are propriile obsesii ascunse. Tipa dispare brusc iar protagonistul este lăsat cu un mare semn de întrebare în privința ei. Evenimentele prezentate sunt mereu ambigue, la fel ca și concluzia filmului, care îți lasă ție cheile narațiunii, îndemnându-te să găsești concluzia potrivită.
Citiți cronica filmului aici.

Ce ne așteaptă mai departe în 2019

Clar că a doua jumătate a lui 2019 o să fie dominată de câteva mega producții așteptate cu interes de extrem de mulți fani, în frunte cu cea de-a treia parte a celei mai recente trilogii Star Wars și anume Star Wars: The Rise of Skywalker, film ce va apărea undeva în decembrie. Alături de el își va face apariția și continuarea surprinzătorului Jumanji: Welcome to the Jungle. Midway, filmul de război a lui Roland Emmerich, va recrea bătălia sângeroasă din al doilea război mondial dintre americani și japonezi.  Prin noiembrie își va face apariția și Frozen II, care ne va asalta cu noi piese ce, cu siguranță ne vor rămâne multă vreme întipărite în memorie, iar pentru fanii horror, Doctor Sleep, continuarea faimosului The Shining, și It Chapter 2 ne vor promite multe momente de groază. Alături de ele o să mai fie o pleiadă de animații, filme dramatice, de acțiune și horror, care ne vor aștepta în lunile ce vin, și pe care vi le voi prezenta în articolele de noutăți lunare.

Dacă tot am zis de festivaluri și mențiuni onorabile, filmele de mai jos sunt filme care poate încă nu și-au făcut apariția în circuit deschis și pe care încă nu am avut ocazia să le văd, dar sunt filme pe care ar trebui să le puneți în lista de vizionare.

La Sundance, festivalul care de obicei dă startul anului în cinema, ne-au atras atenția:

The Souveniro bijuterie artistică din partea Joanna Hogg, o poveste de dragoste intimă situată în anii 80;
Leaving Neverland – un documentar care a poposit între timp pe HBO, despre acuzațiile aduse lui Michael Jackson de către două din „victimele” sale, un film care te va stoarce emoțional, în special de ești un fan al regelui pop;
The Last Black Man in San Francisco – o scrisoare de dragoste adresată unui oraș de către un regizor localnic, Joe Talbott;
The Nightingale – un alt fel de horror din partea regizoarei Jennifer Kent (The Babadook), un horror social despre o femeie abuzată sexual, care caută să se răzbune pe agresorii săi, cu ajutorul unui aborigen australian;
The Farewell – debutul lui Awkwafina într-un rol serios, dramatic, care aruncă pe geam convențiile genului melodramatic pentru a face loc unei povești bittersweet, despre acceptarea morții bunicii ei;
Honey Boy – filmul biografic prin care regizorul Shia Lebouf încearcă să ne explice de ce a ajuns un om atât de fucked-up;
Apollo 11un documentar excepțional, lansat cu prilejul sărbătorii a 50 de ani de la succesul misiunii spațiale Apollo 11, film ce folosește imagini nemaivăzute până acum, creând o adevărată lecție de istorie;
Clemency – și în cele din urmă câștigătorul marelui premiu al juriului, acest film este un tur de forță din partea actriței Alfre Woodard, ce joacă rolul unei administratoare de închisoare.

La festivalul de la Cannes, s-au făcut remarcate următoarele producții:

A Hidden LifeTalentatul Terrence Malick revine în lumina reflectoarelor cu o producție tipică pentru el, o dramă cutremurătoare a unui fermier austriac, prezentat cu o alegere crucială, să se alăture armatei naziste în ciuda convingerilor sale pașnice și să își salveze familia, sau să refuze și să își condamne existența.
The Lighthouse
– Robert Eggers, cel care a adus The Witch în conștiința publicului, revine cu o peliculă filmată complet în alb și negru, în care William Dafoe și Robert Pattison își explorează limitele abilităților lor actoricești.
BucarauUn film bizar, parte dramă, parte thriller de acțiune, acesta spune povestea unui sat brazilian care a dispărut de pe hărți, sat vizitat de turiști americani înarmați până în dinți. Se dorește a fi un comentariu social la adresa zonelor sărace din Brazilia, juxtapus cu un Cei 7 samurai modernizat.
Pain and Glory
Antonio Banderas interpretează un regizor de filme bolnav în stadiu terminal, care își revizitează întreaga creație așteptându-și inevitabilul sfârșit. Este de fapt o privire introspectivă a regizorului Pedro Almodovar asupra întregii sale cariere.
Once Upon a Time…in Hollywood
– Cel mai așteptat film de la acest festival, dar și de către fanii din lumea întreagă, cel de-al nouălea și penultimul film pe care îl va face Tarantino este, așa cum te-ai aștepta, unul spectaculos, care o scrisoare de dragoste glorioasă la adresa Holywoodului de odinioară, bântuit de crimele oribile ale familiei Manson.
Parasite – Câștigătorul detașat al marelui premiu al juriului, acest thriller social coreean este chitit să depășească producțiile similare ale lui Jordan Peele (Get Out, Us). Regizorul Bong Joon-ho, binecunoscut pentru thrillerele sale intense (Snowpiercer, Memories of Murder, The Host) ne prezintă o familie de înșelători, care ocupă diverse poziții de asistenți pentru o familie bogată, cu scopul de a o jefui, cu toată că lucrurile se vor complica extrem de mult. Se zice că ar fi unul dintre cele mai bune filme ale anului, cu toată că regizorul este surprins de acest lucru, pretinzând că cei din afara Coreei de Sud nu o să priceapă 100% ce a vrut el să transmită. Rămâne de văzut.

P.S. Aș mai avea de spus un ultim cuvânt despre serialele apărute acest an. De departe se remarcă HBO cu super-producția Cernobîl, o dramă puternică ce privește dezastrul nuclear produs în 1986. Killing Eve și Big Little Lies revin cu sezoane secunde, pentru a umple golul lăsat de divizivul ultim sezon a lui Game of Thrones. Netflix ne-a servit noi sezoane pentru două seriale etalon ale canalului, și anume Stranger Things și Dark așa că, în această privință, fanii serialelor TV stau extrem de bine cu oferta pe prima jumătate a lui 2019.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.