Bun, a venit virusul și la noi, stăm în casă și ce facem? Răsfoim o carte, mai parcurgem un curs, dormim, mâncăm și tot ne rămâne timp suficient de petrecut. Propunerea mea este să încercați ceva nou iar acesta este un moment cât se poate de potrivit pentru a da o șansă unor filme extrem de diferite față de eternele producții americane, și anume filmele coreene. Poate că deja ați început să o faceți, în special după toată vâlva iscată de Oscarul primit de Parasite. Poate ați considerat că e doar un alt film pretențios și plictisitor așa cum sunt mai toate filmele ce iau Oscarul (oare de ce ați crede asta?) și l-ați trecut la capitolul de evitat.
Scriu acest articol ca să vă garantez că o sa fiți surprinși de oferta variată și bogată de filme coreene și sunt convins că de îndată ce veți trece peste primul obstacol ce vă va apărea în cale, și anume limba coreeană (deloc prietenoasă urechilor, având câteva inflexiuni ciudate în special în momentul în care pun o întrebare sau amenință pe cineva) o să deveniți fani ai acestor regizori și actori care efectiv oferă un suflu nou cinematografiei mondiale, obosite de eternele francize (prequels, sequels, reboots, remakes) dar și de clișeele Hollywoodiene. O să aveți de ales dintr-o varietate de filme, de la comedii și drame, la filme istorice și, în special, la ce fac ei cel mai bine, thrillerele de orice fel, acțiune, suspans, horror.
Am compilat un top compus doar din filmele pe care le-am vizionat, dar să știți că există mult mai multă varietate și multe titluri pe care încă nu am ajuns să le vizionez precum:
My Sassy Girl (2001) – o comedie romantică despre o fată buclucașă și un băiat bine-intenționat, care este atras în viața tumultuoasă a acesteia;
A Tale of Two Sisters (2003) – un film de groază înspăimântător, plin de răsturnări de situație și scene terifiante;
Spring, Summer, Fall, Winter … and Spring (2003) – povestea unui băiat crescut într-un templu budist unde anii trec precum anotimpurile;
Tae Guk Gi (2004) – un film de război despre doi frați prinși în mijlocul unui conflict sângeros, făcut la mare artă;
3-Iron (2004) – povestea unui tânăr care sparge case goale pentru a trăi viața locatarilor lor;
Thirst (2009) – o comedie horror cu un preot care este transformat în vampir, cu un Kang-ho Song în formă de zile mari;
New World (2013) – un thriller polițienesc, despre un agent sub acoperire atât de adâncă încât liniile moralității încep să se dilueze și să dispară;
Descoperirea acestor titluri, dar și a multor altora, constituie pentru mine o adevărată plăcere combinată cu o provocare, și anume să văd cât mai multe din bogata cinematografie coreeană. Acestea fiind zise vă prezint un top al celor mai bune filme vizionate de subsemnatul până acum (o să observați o predilecție spre genul thriller).
20. The Divine Move (2014)
Începem lista cu un revenge-thriller foarte intens, despre un jucător profesionist de GO, acuzat pe nedrept că și-ar fi ucis fratele. După ani de închisoare, el iasă un om complet schimbat, dornic de răzbunare față de cei care i-au greșit. Scenele de acțiune sunt grozave cu toate că povestea este destul de previzibilă și simplistă.
19. The Yellow Sea (2010)
Al doilea dintr-un trio de filme semnate de Na Hong-jin, acesta prezintă povestea unui șofer de taxi trimis să asasineze un om influent om de afaceri coreean, drept plată a unor datorii față de un boss al crimei locale. Dar odată ajuns acolo, el își dă seama că a fost trădat, și se va vedea nevoit să fugă pentru a-și salva viața. Filmul începe destul de lent, dar în a doua jumătate devine un thriller-action de zile mari, cu câteva scene memorabile de acțiune.
18. The Villainess (2017)
Imaginați-vă La Femme Nikita, dat la intensitate maximă, cu unele dintre cele mai grafice scene de acțiune posibile, câteva filmate din unghiuri aproape imposibile. Filmul de față nu este însă doar un unul de violență non-stop, existând și momente tensionate sau emoționante, strecurate pe ici pe colo, cu un personaj feminin extrem de puternic.
17. The Witness (2018)
Ce ați face dacă ați martor la o crimă, dar ucigașul v-a văzut și acuma vă pune viața în pericol dacă raportați la autorități? La această întrebare încearcă filmul să găsească răspuns, filmul fiind bazat pe fapte reale, de ignoranță față de suferința celor din jur, tot mai dese în societatea din care facem parte.
16. War of the Arrows (2011)
Un film de epocă perfect atât pentru pasionații de istorie cât și pentru pasionații de tir cu arcul. Aici urmărim povestea unui vânător iscusit, care se vede nevoit a fugi din calea unor invadatori, dar și de a-și salva sora din mâinile acestora.
15. J.S.A. (2000)
O dramă intensă despre o relație de prietenie interzisă între doi soldați coreeni, unul din nord celălalt din sud. Filmul ne arată că trebuie să trecem peste prejudecăți, pentru că și cei pe care îi considerăm dușmani, se pot dovedi a fi prieteni fideli. Este una dintre primele colaborări între două staruri imense din Coreea de Sud, și anume Lee Byung-hun și Song Kang-ho.
14. A Bittersweet Life (2005)
Povestea unui asasin care încearcă să se îndepărteze de viața de nelegiuit, doar că șeful său are alte planuri pentru el, plus că din viața aceasta nu se scapă decât mort, lecție pe care Lee Byung-hun o va învăța cu vârf și îndesat. Un thriller fantastic de acțiune și răzbunare, cu o performanță solidă ;i foarte emoționantă din partea magneticului Lee Byung-hun.
13. The Good, the Bad and the Weird (2008)
Filmul care m-a introdus în bizara lume a cinematografiei coreene, și nu putea fi altul mai extravagant decât această comedie western care plătește tribut clasicului The Good, The Bad and The Ugly, dar vine cu suficiente argumente proprii pentru a-l face un clasic al genului western. Scene de urmărire fantastice, acțiune la cote înalte și comedie neagră cât cuprinde, filmul marchează și o reuniune a trei dintre cei mai talentați actori ai generației lor, și anume Song Kang-ho, Lee Byung-hun și Jung Woo-sung.
12. The Man from Nowhere (2010)
Varianta coreeană a filmului Leon the Professional, acest film ne înfățișează o emoționantă poveste de prietenie dintre un tânăr enigmatic și solitar, a cărui singur prieten este o fetiță din apartamentul vecin. Dar când fetița este răpită iar mama ei omorâtă, acest tânăr va porni într-o cruciadă sângeroasă de unul singur pentru a-și recupera prietena. Filmul este remarcabil pentru secvențele de acțiune, dar și pentru jocul subtil și foarte sensibil a lui Won Bin, un actor extrem de talentat dar care a renunțat la actori după acest rol.
11. The Chaser (2008)
Primul film din trioul regizat de Na Hong-jin, the Chaser este un thriller de suspans cum rareori mi-a mai fost dat să văd. Un fost detectiv ajuns proxenet, se vede nevoit să lucreze cu poliția pentru a-și găsi una dintre fete, dispărute în circumstanțe misterioase după ce a răspuns apelului unui client. Filmul este extrem de tensionat, cu un criminal în serie terifiant prin cât de banal pare și cât de crud poate să fie. Kim Yoon-seok, care interpreta rolul negativ din The Yellow Sea, face un rol diametral opus dar la fel de fantastic în persoana proxenetului care își caută cu frenezie angajata.
10. Mother (2007)
Am ajuns la jumătatea listei și ce loc mai bun de a începe cu producțiile lui Bong Joon-ho decât aici. Mother este un thriller acaparant despre cât de departe este dispusă o mamă să meargă pentru a-și proteja copilul acuzat de un omor deosebit de grav. Din nou îl vom reîntâlni pe Won Bin pe post de băiat ușor retardat acuzat de o crimă oribilă, dar Kim Hye-ja fură prim planul în rolul mamei titulare.
9. The Host (2006)
The Host reprezintă filmul care a revitalizat și a dat o nouă față genului de filme cu monștri. O altă producție marca Bong Joon-ho, care ne demonstrează cât de versatil poate fi în a face orice fel de film, aici un thriller horror cu accente puternice de satiră socială și comedie neagră. Mai mult, el are tupeul să arate monstrul încă din primele cadre. Filmul prezintă drama unei familii a cărei cea mai tânără membră este răpită de un monstru terifiant, și chinurile prin care trec ei în căutarea fetei, dar și incompetența oficialităților și nepăsarea de care dau dovadă în situații de criză. Song Kang-ho, un obișnuit al filmelor lui Bong, face un rol memorabil în postura tatălui ușor nătâng al fetei răpite.
8. The Handmaiden (2016)
Un puzzle narativ banal in primă parte, dar când aceeași poveste este spusă prin ochii tuturor celor implicați, aceasta capătă dimensiuni nebănuite. The Handmaiden este povestea unei hoațe care se infiltrează în sânul unei familii bogate din postura de cameristă, pentru a ajuta un presupus conte să o seducă pe tânăra moștenitoare a familiei. Cele două protagoniste sunt magnifice în rol, iar stilul de poveste în poveste funcționează excelent. Unde mai pui că din punct de vedere al cinematografiei, The Handmaiden este artă pură.
7. I Saw the Devil (2010)
Soția unui agent guvernamental este ucisă de un criminal în serie dezaxat, iar agentul începe un joc grotesc de-a șoarecele și pisica cu ucigașul respectiv. Acest film este deseori încadrat la genul thriller horror cu toate că elementul horror nu este unul convențional, cu jump-scares și monștrii bau-bau, acesta fiind mult mai mult de natură psihologică vis-a-vis de natura umană capabilă să comită asemenea atrocități ca cele descrise de film. I Saw the Devil reprezintă și o colaborare între doi actori mari din Coreea de Sud, Lee Byung-hun care a mai apărut de câteva ori pe lista noastră și Choi Min-sik, faimos pentru rolul său iconic din Oldboy.
6. The Wailing (2016)
Filmul cu numărul trei din seria de filme regizate de Na Hong-jin, poate și cel mai bun dintre toate. De data asta avem de a face cu un thriller horror supranatural, despre niște cazuri de posedări într-o micuță comunitate rurală. Este un film destul de lung, cu toate că nimic nu îl face să se simtă obositor, care necesită cel puțin o revizionare pentru a înțelege mai precis ce se întâmplă. The Wailing este plin ochi de referințe teologice, fiind în același timp și o fină metaforă socială.
5. Burning (2018)
Filmul anului 2018 în viziunea mea, Burning este unul dintre acele thrillere atmosferice care invită la meditație, prin decorurile sale rurale vaste contrastate de anxietatea vieții la oraș. Doi foști colegi de clasă se reîntâlnesc după mai mulți ani și se îndrăgostesc, dar tipa pleacă într-o excursie din care revine cu un nou iubit, un tip extrem de sofisticat, spre oftica celuilalt, un băiat simplu cu aspirații de scriitor. La scurt tipa dispare din nou spre neliniștea celor pe care i-a lăsat în urmă. Filmul este unul adânc, cu multe teme car prezintă falia socială existentă în Coreea de Sud și nu numai. Steven Yeun pe post de șarmant sofisticat este excepțional.
4. Parasite (2019)
Parasite este povestea unei familii modeste care se infiltrează în viața unei familii bogate. El este marele câștigător al acestei ediții de Oscar, primul film în limbă străină care a reușit vreodată sa ia acasă marele premiu și reprezintă o recunoaștere a geniului lui Bong Hoon-jo, dar și a întregii cinematografii coreene. În mod normal ar trebui să fie pe primul loc dar personal mi-au plăcut mai mult următoarele trei producții. Song Kang-ho din nou face un rol memorabil pe post de cap de familie, cu toate că efortul actoricesc este unul colectiv, fiecare actor fiind senzațional.
3. Train to Busan (2016)
Este recomandarea șoc pe care o propun an de an oricărui este pasionat să descopere un film nou și astea pentru că inițial nici nu am vrut să aud de acest film, un film cu zombie într-un tren. Cu toate astea am decis să îi dau o șansă alături de niște prieteni, convins că o să fie un subiect bun de caterincă și de sperieturi ieftine DAR ce am descoperit a fost unul dintre cele mai bune filme văzute vreodată. Personajele sunt memorabile, camera mereu surprinde cele mai bune unghiuri, efectele speciale sunt spectaculoase iar monștrii de-a dreptul înfiorători. Este probabil cel mai uman film de groază, lipsind din el clișeele clasice (și dacă sunt nu te vor deranja), noi putând vedea natura umană la lucru, personajele întruchipând multe fațete ale omului aflat sub stare de asediu. De la cei juști, morali, capabili de a-și depăși condiția și de a ajuta pe ceilalți, la cei egoiști care gândesc doar pentru ei, filmul ne face să ne punem întrebarea cum am reacționa noi în situație de criză, fiindu-ne foarte ușor să ne identificăm cu cei din tren dată fiind situația tristă prin care trecem.
P.S. am recomandat acest film multor oameni și până acum nu am auzit nici unul să zică ceva de rău sau că nu i-a plăcut așa că dacă ar fi să existe pe lista aceasta un punct de intrare în cinematografia coreeană, considerați Train to Busan ca prioritatea numărul 1.
2. Oldboy (2003)
Probabil filmul cu care mulți și-au început experiența coreeană, Oldboy este universal apreciat și constant imitat, ba a fost chiar și refăcut pentru audiențele americane, o variantă mult inferioară originalului pe care nu v-o recomand decât dacă cumva va dispărea și ultima copie a acestui film. Filmul face parte dintr-o trilogie a răzbunării alături de Sympathy for Mr. Vengeance (2002) și Lady Vengeance (2005), regizate de Park Chan-wook, și a făcut din Choi Min-sik un nume recunoscut la nivel internațional.
1. Memories of Murder (2003)
Iată-ne ajunși în sfârșit la locul 1 și deloc surprinzător, îl întâlnim din nou pe Bong Joon-ho alături de Song Kang-ho în cel mai bun rol al carierei sale. Filmul se bazează pe un eveniment real și anume o serie de crime dintr-un mic sătuc coreean. La început tratate cu superficialitate și incompetență crasă de către autorități, crimele încep să fie tot mai frecvente până ce o stare de urgență este instaurată și ofițeri din mediul urban sunt aduși pentru a asista la investigație. Memories of Murder ne arată un regizor în deplin control creativ, care știe să gestioneze pasul unui film dar și un ansamblu de actori excepțional. Filmul este plin de mici detalii atât de importante dar atât de ușor de trecut cu privirea încât probabil la o a doua vizionare veți urmări filmul cu alți ochi.
Și cam acesta a fost meu, de filme coreene vizionate până în prezent, pe care vă invit din inimă să le urmăriți! Vă doresc spor la vizionare și să vă feriți de ce este mai rău în perioada asta!
Salut, Adrian! Mulțumim pentru lista de filme! Am văzut Parasite - am crezut ca e comedie și la sfârșit... soc! :) trebuia sa fie ceva sângeros într-un film coreean...Foarte interesant și cred ca nu i-am surprins toate nuanțele, vad ca are foarte multe premii...
Exact, daca nu moare jumate din distributie si se termina filmul in lacrimi, nu e film coreean adevarat, indiferent ca e comedie sau drama. Cu cat te informezi mai mult despre Parasite, cu atat o sa vezi cat de profund este. Sunt multe chestii care tin si de cultura lor, pe care poate nu le prindem din prima, de exemplu piatra aceea mare primita in dar la inceput de film, are semnificatii mult mai importante decat pare a avea la o prima vedere.
Excelentă Listă sau Top. Ai atins esența. Felicitări. Toate sunt superbe.
Multumesc de apreciere. La cate filme coreene am vazut de la compunerea acestui top, cred ca s-ar merita o revizitare a acestuia.