Loading...
Retrospectivă 2019

Retrospectivă 2019

by Adrian Solomon, decembrie 29, 2019

Cifre, numere, figuri

2019 parcă a zburat pe lângă mine, am impresia că mai ieri făceam topul pentru 2018 și remarcam că era unul dintre cei mai buni ai ai istoriei cinematografiei, cu cel mai mare număr de filme lansate vreodată. Chiar dacă în 2019 nu am avut un număr similar de lansări, s-a doborât alt record precum cel al încasărilor, box-office-ul fiind spart de opt titluri care au depășit bariera de încasări de 1 miliard de dolari, iar Avengers: Endgame a preluat de la Avatar ștafeta drept filmul cu cele mai mari încasări din istorie – $2,797,800,564 față de 2,743,856,300 cât a făcut acesta din urmă. Aș vrea să zic că cei mai câștigați am fost noi spectatorii dar realul câștigător a fost compania Disney, deoarece 7 din cele opt titluri sunt deținute de această mega-companie. Fără a pune la socoteala restul de filme lansate de ei în acest an (Star Wars Episode IX care abia s-a lansat și sigur va aduce un profit important, Dumbo care a făcut modesta sumă de $353,284,621 și Maleficent 2 care a adus $489,346,701) filmele companiilor deținute de Disney au adus împreună generoasa sumă de $9,950,354,762:

1. Avengers: Endgame – $2,797,800,564
2. The Lion King – $1,656,713,458
3. Spider-man: Far from Home – $1,131,927,996
4. Captain Marvel – $1,128,274,794
5. Frozen II – $1,111,549,404
6. Toy Story 4 – $1,073,394,593
7. Alladin – $1,050,693,953

Pe lângă asta, Disney și-a lansat propriul serviciu de streaming, Disney+, care oferă suficiente titluri cât să își merite banii pe abonament, aceștia dând din prima lovitura cu genialul serial The Mandalorian. Așa că financiar, putem numi compania Disney câștigătoarea anului 2019.

Merită totuși menționat și al optulea film care a spart cota de un miliard la box-office, probabil cel mai surprinzător titlu de pe această listă, un titlu pe care nimeni nu se aștepta să aibă asemenea succes, și desigur mă refer la Joker, cu cele $1,062,994,002 ale sale, care îl fac primul film R-rated din istorie cu asemenea încasări.

Oameni, actori, regizori

Dacă de Disney se poate spune că este compania anului nu neapărat datorită conținutului de calitate produs, mai mult datorită succesului avut, aș putea spune că Adam Driver este actorul anului, însumând 5 filme lansate (The Man Who Killed Don Quixote, Marriage Story, The Report, Star Wars: Episode IX, The Dead Don’t Die), probabil unul dintre cei mai prolifici de anul acesta. În Star Wars a reușit să îl facă pe Kylo Ren decent, ba chiar să îmi pese de soarta lui, în Marriage Story face un rol magnific cu care își depune o candidatură serioasă la Oscar iar în celelalte dovedește că este un actor solid, care poate face cam orice fel de rol. Revenirea anului o are însă Joe Pesci, absent de peste 15 ani de pe marele ecran. Acesta își ajută vechii colaboratori Scorsese și De Niro, să facă din The Irishman un film fabulos, având un rol atât de atipic dar atât de electrizant în persoana gangsterului Russ Buffalino. Și că tot veni vorba de Scorsese, acesta ne face o dublă surpriză anul acesta după 3 ani de liniște, regizând nu doar The Irishman dar și documentarul Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese. Iar dacă vorbim despre televiziune, nu mi-aș ierta să nu menționez de revenirea după 35 de ani a lui Eddie Murphy pe post de host al ultimului episod Saturday Night Live al sezonului.

Dezamăgiri

La acest capitol mi-e greu să mă pronunț cu exactitate, care a fost dezamăgirea mai mare, sezonul final al Game of Thrones sau Star Wars: Episode IX. Ambele au năruit cam tot ce au construit până în acel punct fie prin fușereală sau decizii creative inexplicabile, fie rescriind istoria canonică. Ar trebui să recunosc că am fost dezamăgit și de ideea că Henry Cavill urma să îl joace pe Geralt în The Witcher, dar aceasta a fost repede transformată în acceptare și ba am chiar ajuns să îmbrățișez ideea după ce am vizionat acest nou serial. Aș mai putea spune că sunt dezamăgit și de faptul că nu ne putem face abonamente la Disney+ decât în vreo 2 ani dar și de faptul că multe filme interesante nu ajung decât târziu spre niciodată la noi în cinematografe – de exemplu Knives Out, pe care trebuia să îl fi văzut deja din Noiembrie, a fost amânat până în Ianuarie, acesta nefiind deloc un caz singular.

Seriale, seriale, seriale

Grație multitudinii de servicii de streaming, trăim o perioadă de bunăstare pentru pasionații de seriale, deoarece toate aceste platforme online se înghesuie să ofere conținut propriu original, de cea mai înaltă calitate posibilă. Iar pentru a face asta, se varsă o groază de bani pentru a aduce cei mai talentați regizori și actori, pentru a folosi cele mai bune efecte speciale, cea mai mișto cinematografie, etc. Astfel, pe lângă Netflix, HBO GO, Amazon Prime sau Hulu (care nu este disponibil la noi), încă doi giganți și-au inaugurat propriile servicii de streaming anul acesta, Disney cu Disney+ și Apple cu AppleTV+, din păcate încă nedisponibile în România.

Disney+ are în librărie întreg conținutul Disney, de la filme la seriale, animații și documentare, unde se mai adaugă întreg conținutul firmelor cumpărate de-a lungul vremii, adică Pixar, Marvel sau Fox. Dacă la lansare singurul serial nou oferit a fost The Mandalorian, în foarte curând acestuia i se vor adăuga câteva din cele mai așteptate seriale de la Marvel: The Falcon and The Winter Soldier, WandaVision, Loki, Marvel What If?.

AppleTV+ vine și el cu o pleiadă de seriale atractive, cum ar fi: See, mega-producția care îl are în rol principal pe Jason Momoa, Servant – tentativa lui M. Night Shyamalan de a reveni la producțiile serializate cu un serial foarte creepy și tensionat, Dickinson, Truth Be Told, For All Mankind și, cel mai de succes dintre ele, The Morning Show.

Asta nu înseamnă că celelalte companii au dormit ba din contră, fiecare a venit cu produse noi, unele bune, altele mai puțin. Dar să le luăm în ordine.

HBO GO a avut un 2019 de senzație, în ciuda faptului că ultimul sezon din Game of Thrones a divizat întreaga sa audiență, fiind și cel mai slab cotat dintre toate sezoanele. Au primit sezoane noi următoarele seriale:

Ballers – sezonul final 5;
Barry – sezonul 2;
Big Little Lies – sezonul 2;
Game of Thrones – sezonul final 8;
Killing Eve – sezonul 2;
Silicon Valley – sezonul final 6;
True Detective – sezonul 3;
Veep – sezonul final 7.

iar următoarele seriale sunt toate apărute anul acesta spre deliciul spectatorilor: mini-seria Chernobyl, Euphoria, His Dark Materials, Mrs. Fletcher și excelentul Watchmen.

Netflix nu s-a lăsat mai prejos nici anul acesta, scoțând suficient material de calitate cât să rivalizeze cu competiția. Printre sezoanele noi lansate anul acesta s-au numărat:

13 Reasons Why – sezonul 3;
Atypical – sezonul 3;
Big Mouth – sezonul 3;
Black Mirror – sezonul 5;
Bojack Horseman – sezonul final 6;
Dark – sezonul 2;
Disenchantment – sezonul 2;
GLOW – sezonul 3;
Lost in Space – sezonul 2;
Lucifer – poposit pe Netflix după anularea sa de pe Fox, sezonul 4;
Mindhunter – sezonul 2;
Orange Is the New Black – sezonul final 9;
Stranger Things – sezonul 3;
Unbreakable Kimmy Schmidt – sezonul final 4;
The Crown – sezonul 3;
The Punisher – sezonul final 2.

Serialele originale apărute anul acesta pe Netflix s-au bucurat și ele de un adevărat succes, toate având deja planificată continuarea. Printre ele se numără: surprinzătoarea comedie-dramă Dead to Me, festinul vizual Love, Death & Robots, electrizanul Russian Doll, amuzantul Sex Education, intrigantul The Umbrella Academy și ambițiosul The Witcher.

Amazon Prime, un serviciu peste care deseori se trece cu privirea, a băgat adânc mâna în buzunar și a pregătit o serie de seriale excepționale anul acesta precum:

The Boys – sezonul 1;
Carnival Row – sezonul 1;
The Expanse – sezonul 5;
Hanna – sezonul 2;
Jack Ryan – sezonul 2;
Man in the High Castle – sezonul 4;
The Marvelous Mrs. Maisel – sezonul 3;
The Tick – sezonul final 2.

Pe lângă aceste seriale, altele produse de companii de cablu precum NBC, CW, USA Network sau Starz, au venit cu sezoane noi sau au încheiat seriale îndrăgite. Printre ele putem menționa:

American Horror Story – sezonul 9;
Archer – sezonul 10;
The Big Bang Theory – sezonul final 12;
The Good Place – sezon final 4;
The Handmaid’s Tale – sezonul 3;
Modern Family – sezonul final 11;
Mr. Robot – sezonul final 4;
Preacher – sezonul final 4;
Rick and Morty – favoritul tuturor, reînnoit pentru încă 70 de episoade;
Vikings – sezonul final 6.

Phew, trag linie aici și deviez puțin de la formatul obișnuit, pentru că am decis ca topurile pentru cele mai bune și cele mai slabe filme ale anului să le fac în articole diferite pentru că deh, generația Tik-Tok ne bate la ușă și nu mai are răbdare cu articolele mele kilometrice. V-am pupat, v-am îmbrățișat și vă urez un an 2020 cât mai plin de filme și de conținut de calitate!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.