Loading...
Retrospectiva 2017

Retrospectivă 2017

by Adrian Solomon, decembrie 24, 2017

Iată-ne ajunși din nou în acel moment al anului în care ne oprim și uităm un pic sau oțâră (cum spunem noi pe aici), peste ce a fost, ce filme au trecut prin fața ochilor noștri, și încercăm să le împărțim în care ne-au plăcut și care ne-au dezamăgit. Luat per ansamblu, anul 2017 aș zice că a fost un an al dezamăgirilor, dar și un an cu producții extrem de bune.
Am avut și un Oscar cu cântec, în care La La Land a luat o droaie de premii (6 la număr) dar momentul serii a fost cu siguranță gafa organizatorilor de a premia La La Land pentru cel mai bun film, pentru ca după câteva minute de confuzie să le retragă premiile și să le înmâneze celor cu filmul Moonlight.
Chiar dacă situația este mai veche, site-ul de recenzii Rotten Tomatoes, parcă se face din ce în ce mai de cacao, în general favorizând filme dubioase în favoarea unora chiar bune. Bine aici și criticii sunt vinovați, mulți dintre ei parcă pierzând contactul cu realitatea în ultima vreme. Lucrul care m-a determinat ca de la anul să exclud din recomandări notele și linkul spre acest site este faptul că Forrest Gump, unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată, are rating abia de 71% și nici măcar nu e certified fresh. Unde mai pui întreaga șaradă cu Star Wars: The Last Jedi (92% din partea criticilor – 52% din partea spectatorilor, asta la momentul scrierii acestui articol) care a căpătat un scor mult prea umflat pentru ce dezamăgiri ne oferă filmul, cred că sunt suficiente motive să nu mai am încredere deplină în ei.
În ce privește filmele, ca și în ultimii ani, asistăm la o lipsă crasă de originalitate din partea Holywoodului, care ne-au oferit anul ăsta o grămadă de sequel-uri, reboot-uri sau adaptări slabe ale unor cărți (The Gunslinger), animeuri (Ghost in the Shell) sau jocuri video (Assassin’s Creed). Producțiile originale tot mai greu își fac loc pe această piață și deseori trebuie să apelăm la scena indie sau cea europeană/asiatică pentru a vedea lucruri interesante.

Hai să vedem și ce filme ne-au plăcut în mod excepțional anul acesta dar și care filme ne-au dezamăgit. Ca de obicei, topurile prezentate în acest articol sunt părerile noastre subiective, iar pe lângă calitatea filmului, a contat foarte mult și gradul de entertainment adus, sau mai pe scurt, cât de bine-dispuși am ieșit de la film.

Top dezamăgiri 2017 (sau niciodată să nu judeci un film după trailer)

După cum ziceam, anul acesta a adus cu sine o suită de dezamăgiri așa că hai să începem cu ele să ne știm scăpați.

10. The LEGO Ninjago – După 2 filme bune, a venit și acest al treilea film care, pe lângă faptul că e leneș, reușește să plictisească la maxim.

9. The Snowman – O altă adaptare nereușită a unui roman bunicel, din câte am înțeles, și o nouă alegere greșită din partea lui Fassbender.

8. Snatched – Reîntoarcerea lui Goldie Hawn sub lumina reflectoarelor după o perioadă de absență îndelungată s-a făcut cum nu se putea mai prost.

7. Pirates of the Carribean: Dead Men Tell no Tales – Seria a devenit una dintre vacile de muls ale Holywoodului dar din păcate, această vacă a rămas demult fără lapte.

6. Assassin’s Creed – O adaptare fără nici un sens a unei serii de jocuri destul de îndrăgite, marchează probabil cel mai slab an în cariera lui Fassbender.

5. The Hitman’s Bodyguard – Și aveam atâtea așteptări de la acest film ce promitea nu doar a fi super amuzant, dar și plin de acțiune. Din păcate, nu a fost nimic din cele două.

4. King Arthur: The Legend of the Sword – Am dorit din tot sufletul să iubesc acest film, până la urmă vorbim aici despre Guy Ritchie. Doar că steaua lui pare cam apusă și filmul este extraordinar de fad.

3. Ghost in the Shell – Ambițios dar destul de departe de original, pus pe fundalul unui scandal de white-washing care a scandalizat pe foarte multă lume.

2. The Dark Tower – Un film cu deosebite probleme de execuție, încearcă să adapteze un material sursă exhaustiv în decurs de două ore, eșuând complet.

1. Star Wars: The Last Jedi – Uneori există decizii geniale de a insera anumite plot-twisturi, alteori avem The Last Jedi, care dorește să te șocheze cu orice ocazie, chit că îți distruge încrederea în seria respectivă.

Mențiuni (ne)onorabile

Power Rangers – nici nu mă așteptam la ceva anume din partea lui, fapt ce nu îi scuză calitatea inferioară
The House – greu de crezut că poți face film așa de tern cu o asemenea distribuție
Valerian and the City of a Thousand Planets – aveam așteptări mai mari de la creatorul lui The Fitfh Element
Despicable Me 3 – de ce mai există aceste filme?
Bright – pentru că  promis un lucru și a oferit complet altceva

The Mummy, Rings, The Circle, Suburbicon, Alien Covenant – toate au fost criticate îndelung și au reprezentat dezamăgiri mari la box-office, dar din varii motive nu am apucat să le vizionez.

Top 10 filme 2017 (musai de văzut)

Din multitudinea de filme bune din acest an, avem totuși un număr mare de filme, suficient cât să fac un top propriu, care au fost extrem de bine primite la diverse festivaluri, dar încă nu și-au făcut drumul spre țărișoara noastră așa că mă văd în imposibilitatea de a comenta despre ele. Din această categorie fac parte titluri precum – Darkest Hour, The Disaster Artist, Lady Bird, The Florida Project, Phantom Thread, I, Tonya, The Post, The Shape of Water, The Greatest Showman sau Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Mai sunt din păcate și câteva filme care s-ar fi putut regăsi în acest top dar pe care le-am ratat sau nu am avut timp să le vizionez, filme precum: Battle of the Sexes, Detroit, Coco, A Ghost Story, The Foreigner, Personal Shopper, Mudbound,  The Lost City of Z.

10. Split – Este și filmul care îmi reaprinde încrederea în abilitățile regizorale ale lui M. Night Shyamalan, un film ancorat puternic de jocul actoricesc impecabil a lui James Mcavoy

9. Logan – După nouă filme în decurs de 17 ani, Hugh Jackman își pune ghearele de Wolverine în cui, nu înainte de a ne oferi cel mai realist, impresionant, sensibil și visceral film cu super-eroi făcut vreodată.

8. IT – O adaptare demnă de Stephen King, care ni-l readuce în centrul atenției pe un Pennywise mai terifiant ca niciodată.

7. Wonder Woman – Gal Gadot și licărul de speranță că WB și DC pot produce filme nu doar pe placul fanilor.

6. War for the Planet of the Apes – Concluzia perfectă pentru una dintre cele mai neașteptat de bune trilogii făcute în ultimii ani.

5. Thor Ragnarok – Taika Waititi ne-a arătat cum poți să preiei formula Marvel și să adaptezi stilului tău personal de făcut filme. A ieșit unul dintre cele mai bune filme din MCU, plin de umor și suflet.

4. Baby Driver – Un film energetic structurat în jurul unui soundtrack captivant, dar și filmul de la care am ieșit cel mai binedispus în acest an.

3b. The Big Sick – Acest film, venit parcă de nicăieri, ni-l prezintă pe Kumail Nanjiani, canalizând perfect esența surprinsă de Aziz Ansari în al său Master of None, interpretându-și propria poveste de dragoste, o poveste uneori amuzantă, alteori tristă, o poveste care servește și pe post de comentariu social la adresa diferențelor dintre diversele culturi care conviețuiesc în SUA.

3a. La La Land – Tot rămân la părerea că acest film ar fi trebuit să câștige premiul OSCAR în detrimentul lui Moonlight. Un musical desprins parcă dintr-o altă epocă, cu niște melodii care îți vor rămâne în cap pentru perioade îndelungate. (Îl includ pe lista filmelor din acest an atât pentru că filmul a apărut la sfârșitul lui decembrie 2016 dar și pentru că l-am vizionat abia în februarie).

2. Blade Runner 2049 – De când am auzit că se vrea producerea acestei continuări pentru filmul seminal produs de Ridley Scott acum 35 de ani, am crezut că nu o să se ridice la nivelul calitativ al predecesorului dar temerile mi-au fost infirmate în urma vizionării și trăirii acestei experiențe unice, cum doar Villeneuve reușește să transmită.

1. Dunkirk – Chiar dacă riști să ieși cu PTSD de la acest film, Nolan ne arată încă odată de ce este considerat unul dintre cei mai buni cineaști ai generației sale. Joaca sa sublimă cu diversele planuri temporale, acțiunea frenetică ce te transportă în mijlocul evenimentelor, muzica care te face să rămâi înțepenit pe scaun, toate aceste elemente contribuie la Dunkirk să fie considerat cel mai bun film al anului.

Mențiuni onorabile

Ingrid Goes West – o Aubrey Plaza care strălucește într-un rol făcut parcă special pentru ea.
Okja – un film care ne arată cât de bine se poate integra sensibilitatea coreeană pe buget american, care și servește drept atenționare environmentală.
Paddington 2 – o continuare făcută ca la carte, care păstrează umorul specific din prima parte și ne prezintă noile aventuri ale ursulețului Paddington în noua sa casă.
John Wick 2, Atomic Blonde, The Villainess – fără îndoială, anul acesta marchează apariția pe scena internațională a câtorva regizori extrem de talentați în ce privește filmele de acțiune.
LEGO Batman – pentru că BATMAN și pentru că a ieșit parcă mai bine decât Justice League.
Free Fire – pentru că reușește să ia un decor minimalist și să te investească complet în film pentru toată durata lui.

Topul lui F.F.

Mențiuni: Good Time, Song to Song

10. Get Out – pentru că e un horror atipic, cu un scenariu original și interesant.

9. The Double Lover (Amant Double) – Francois Ozon … mereu provocator, mereu intrigant.

8. Una mujer fantastica( A fantastic woman) – Un film de nișă pentru pretențioși și pentru cei care accepta minoritățile sexuale.

7. On Body and Soul – Un film maghiar plin de subtilități, romantism atipic și cu un mare plus la capitolul vizual.

6. Brawl in Cell Block 99 – Vince Vaughn dezlanțuit într-o dramă violentă, la polul opus față de cum îl știam până acum.

5. You Were Never Really Here – Joaquin Phoenix este un actor de geniu într-un film simplu dar cu impact puternic.

4b. Mother – Aronofsky nu face filme pentru masă ci din pură plăcere egoistă regizorală, filmul de față fiind o alegorie biblică complexă, pe care puțini o pricep.

4a. The Killing of a Sacred Deer Un film șoc, bizar, abstract, în stilul arhicunoscut al lui Lanthimos.

3b. Call me by Your NameUn film bogat vizual și spiritual, un film al simțurilor și senzualității despre prima iubire.

3a. Dunkirk – Nolan este mereu atent la detalii ca de obicei iar filmul arată minunat din punct de vedere vizual.

2. Loveless (Nelyubov) – Zvyagintsev este fără îndoială cel mai mare regizor contemporan rus iar filmul lui te lovește în plex, fiind o dramă crudă familială dar și o satiră la adresa societății.

1. Blade Runner 2049 – Villeneuve … Cel mai bun și mai complex film al anului și un superlativ la toate capitolele fie că vorbim despre poveste, scenariu, acting, vizual, coloană sonoră sau atmosferă.

Vă mulțumesc pentru răbdarea cu care ați parcurs acest articol, și vă doresc sărbători fericite și un an nou plin de filme și de recomandări bune.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.