Loading...

Retrospectivă 2020

by Adrian Solomon, ianuarie 16, 2021

Rânduri despre gânduri

Ce mai poate fi spus despre anul 2020 ce nu s-a spus deja? Prin închiderea cinematografelor și amânarea pe 2021 a aproape întregului catalog de filme ce trebuiau să apară în 2020, ai tinde să zici că a fost un an mort și așa am crezut și eu când încercam să îmi storc mintea în conceperea unui top al filmelor bune apărute anul trecut. Dar, spre surprinderea mea, a fost un an destul de profitabil pentru serviciile de streaming, multe companii luând decizia de a-și lansa filmele pe aceste platforme online, făcând din Netflix sau Amazon, principalii beneficiari ai acestui an de pomină. Warner Brothers a luat decizia de a-și lansa filmele simultan în cinema și pe HBO Max, spre disperarea mai tuturor celor implicați. Iar pentru a completa anul prost avut de cinematografele de pretutindeni, Universal și-a lansat pufoșenia multicoloră și plină de sclipici numită „Trolls World Tour” în sistem on-demand, provocând reacții virulente din partea marilor lanțuri de cinematografe care s-au simțit trădate de acest fapt. În lipsa producțiilor big-budget, atenția spectatorilor flămânzi de filme s-au îndreptat adesea spre scena indie care s-a bucurat de multă atenția anul acesta, oferind multe producții interesante. Pandemia și carantina care a ținut oamenii în casă, au făcut ca servicii precum Netflix, HBO Go sau Amazon (americanii plusând cu Hulu, Apple Tv sau Disney+) să devină esențiale pentru cetățeanul de rând, provocând un boom în rândul serialelor, care parcă mai mult ca oricând, au apărut pe bandă rulantă, multe din ele fiind foarte bune.

Dezamăgiri?

Da, au existat filme pe care le-aș putea încadra la dezamăgiri, probabil cel mai mare titlu fiind Wonder Woman 1984, care a avut un scenariu vai de capul lui, plin de găuri ca un cașcaval. Aș mai putea spune că execuția lui Mulan a lăsat mult de dorit, libertățile pe care filmul și le-a asumat nefiind pe gustul multor oameni. Netflix a produs o serie de filme de acțiune sau comedie care, ca de obicei, au cam murdărit cearșaful, lăsând la finalul vizionării un gust destul de amar, dar deja sunt obișnuit ca aceste producții să fie mai mult rateuri decât hituri. DAR, având în vedere anul care a fost și penuria de filme, m-am bucurat că am apucat să văd și aceste „dezamăgiri”.

Highlights

2020 a fost un ”dumpster fire”, așa cum foarte frumos a subliniat mockumentarul Death to 2020, apărut în ultimele zile ale anului. Însă a avut și momentele sale bune în ce privește programele de calitate, cele care ne-au ținut de urât în lunile de carantină. Chiar dacă nu am apucat să văd multe dintre ele, am fost impresionat foarte mult de The Queen’s Gambit, un serial care nu doar că a arătat bine dar a făcut lumea să fie pasionată de șah. Netflix ne-a mai adus și două serii documentare memorabile, unul pentru fanii baschetului și a lui Michael Jordan în special, The Last Dance, iar altul pentru bizareria lumii înfățișate, și anume Tiger King.  HBO a venit ca de obicei cu o ofertă extrem de bogată, din care personal am apucat să văd doar terifiantul Lovecraft Country și misteriosul The Outsider. Gangs of London poate candida la titlul de cel mai brutal serial, creația lui Gareth Evans aducându-ne aminte cu fiecare cadru că el a regizat The Raid. Și să nu uităm că The Mandalorian ne-a delectat cu un sezon nou, care a continuat aventurile lui Mando și ale lui Baby Yoda.

Topul celor mai bune filme din 2020

Ca de obicei, criteriul pe care o să îl iau în calcul în ce privește eligibilitatea filmelor este când au fost lansate acestea în România și când au apărut pe diversele platforme online, precum și faptul că o să fie incluse doar filmele pe care am apucat să le vizionăm (nu am apucat să vedem multe din filmele lăudate de critici anul acesta). Anul acesta o să combin topul colegului F.F. cu al meu, deoarece câteva producții ocupă locuri similare. Dar înainte de a purcede spre top, un ultim popas pentru a menționa producțiile care și-ar fi făcut loc cu siguranță aici, dar pe care dintr-un motiv sau altul, nu am ajuns să le vizionăm: Small Axe, Minari, Nomadland, Ma Rainey’s Black Bottom, The Trial of the Chicago 7, Shirley, His House, Wolfwalkers, Another Round și altele.

16. Ip Man 4 (fără lansare în România) – încep direct cu o mică trișare deoarece, tehnic, filmul a apărut pe 25 decembrie 2019 dar personal am apucat la el abia în vara acestui an. În includ strict pentru că încheie o serie de filme fantastice, magnum opus-ul lui Donnie Yen, unul dintre cei mai influenți actori de acțiune contemporani. Ajuns în America, Maestrul Ip Man va trăi o adevărată poveste despre rasism, acceptare și conviețuire, presărată cu câteva scene de acțiune excelente precum și apariția unui Bruce Lee, aflat deja în culmea gloriei.

15. A Whisker Away (18.06.2020 – Netflix) – o animație care onorează spiritul studioului Ghibli, acest film este povestea unei adolescente care se poate transforma în felină pentru a fi aproape de alesul ei. Chiar dacă mesajul ușor stalkerish pe care îl emite nu este întocmai cel mai potrivit, filmul de față are suficient șarm pentru a-și merita includerea aici.

14. Da 5 Bloods (12.06.2020 – Netflix) – mult anticipatul debut al legendarului Spike Lee pe Netflix, această peliculă ne-a adus un ansamblu remarcabil de actori de culoare, foști soldați în Vietnam, care în timpul războiului ascunseseră o comoară alături de trupul comandatului lor, iar acum revin pentru a o căuta. Lansat parcă la fix, în plin protest BLM, după incidentele din vara aceasta petrecute în America, filmul va rămâne în memorie pentru prestația sublimă a lui Delroy Lindo, pe care îl văd drept unul dintre candidații principali la câștigarea unui Oscar în 2021.

13. The Gentlemen (31.01.2020) – apărut la începutul anului, ultima creație a lui Guy Ritchie îl vede pe acesta revenind la a face ceea ce știe el mai bine și anume british crime-comedies. Povestea filmului se învârte în jurul unei afaceri bănoase care e pe cale să schimbe proprietarul, pe fir intervenind mai mulți indezirabili pentru a complica lucrurile cât se poate de mult.

12. Time to Hunt (23.04.2020 – Netflix) – o surpriză plăcută venită de pe scena de acțiune a filmelor sud-coreene via Netflix, filmul ne prezintă un joc extrem de tensionat și sângeros de-a șoarecele și pisica, între patru tineri ce au jefuit un cazino ilegal și un urmăritor misterios care îi vânează non-stop.

11. The Platform (20.03.2020 – Netflix) – făcut în vena clasicului The Cube, numit de altfel și The Cube pe verticală, această producție spaniolă prezintă o situație ipotetică interesantă, o satiră la adresa naturii umane, un experiment social la scară largă pentru determina cât de mult se poate schimba un om în raport cu poziția pe care o ocupă în societate.

10. Palm Springs (10.07.2020 – Hulu) – o comedie surprinzătoare venită de nicăieri, acest film pune un spin comedico-romantic premisei de Groundhog-Day și care îl găsește pe Andy Samberg și Cristin Milioti în postură de oameni prinși fără voia lor într-un time-loop continuu, în timp ce se aflau la o nuntă unde totul a mers prost pentru ei.

9. The Invisible Man (28.02.2020) – o adaptare surprinzătoare și modernă a personajului lui H. G. Wells, ancorată de o performanță excepțională din partea lui Elizabeth Moss, pe post de soție abuzată fizic și emoțional de către un soț instabil, care s-ar putea sau nu să fie capabil de invizibilitate.

8. Knives Out (03.01.2020) – am reușit să vizionez acest film la cumpăna dintre ani, fiind absolut încântat să descopăr că genul mystery încă mai are povești noi și originale de cernut. Crima unui patriarh al unei familii înstărite pornește o investigație din partea unui detectiv privat, jucat cu mult fler de Daniel Craig, care deja își pregătește cariera post Bond.

7. Uncut Gems (31.01.2020 – Netflix) – cel mai bun film a lui Adam Sandler din memoria recentă precum și o garanție că frații Safdie sunt maeștrii ai stilului de thriller urbano-cotidian. Povestea celor mai negre și în același timp mai bune zile ale unui escroc dependent de adrenalină, care încearcă mereu și mereu să dea lovitura cea mare, nefiind niciodată mulțumit cu ce are în viață, Sandler aduce un plus de nebunie unui rol complex, făcând din Uncut Gems un thriller deosebit de kinetic, care te va ține mereu conectat.

7b. Driveways (07.05.2020 – video-on-demand) – o poveste emoționantă care prezintă legătura de amiciție care se înfiripă într-un veteran de război morocănos și noii săi vecini asiatici, o poveste care te va cuceri și îți va încălzi sufletul, filmul marcând și ultimul rol a lui Brian Dennehy.

6. The Devil All the Time (16.09.2020 – Netflix) – o colecție de povești din sudul adânc al Statelor Unite, care unesc două generații prin violența care le urmărește la tot pasul. O distribuție de excepție aduce la viață niște personaje memorabile, cu care îți este greu de simpatizat dar foarte ușor de antipatizat (cum ar fi pastorul lasciv interpretat de Pattison, un highlight al filmului).

5a. Mank (04.12.2020 – Netflix) – povestea din spatele celui mai bun film făcut vreodată, Citizen Kane, văzută din perspectiva scenaristului Herman J. Mankiewicz, dar și un proiect de suflet a lui David Fincher, moștenit dintr-un scenariu scris de tatăl său înainte să moară. Gary Oldman face un tur de forță într-un film unic în 2021.

5b. Babyteeth (câștigător la TIFF 2020) – povestea lui Milla, o adolescentă bolnavă într-un stadiu terminal, se îndrăgostește de un traficant de droguri, spre disperarea părinților ei. Filmul este însă răvășitor, urmărind cele 4 personaje cheie confruntându-se cu neașteptatul din viețile lor: suferință, boală , pierderea persoanei dragi, dar și regăsirea de sine sau iubirea.

4a. Soul (25.12.2020 – Disney+) – o surpriză fantastică venită la final de an, o nouă capodoperă produsă de neobositul studio Pixar, care își continuă filmele ce investighează diferite aspecte ale sufletului uman, după excepționalul Inside Out. Suntem martori la povestea unui profesor de muzică, dar și cântăreț aspirant de jazz, care exact în momentul în care a primit oportunitatea vieții sale, decedează. Ce urmează este o excursie în lumea sufletelor, el încercând să facă tot posibilul să revină pe pământ.

4b. Never, Rarely, Sometimes, Always (fără lansare în România) – șanse mari ca prin prisma performanțelor actoricești de excepție dar și a temelor grele abordate și deloc confortabile, în special într- o societate americană actuală tot mai divizată, pelicula Never Rarely Sometimes Always va rezona mult timp de acum încolo în mintea spectatorilor.

3a. The Vast of Night (29.05.2020 – Amazon) – este un S.F. minimalist de cea mai bună calitate, care urmărește doi tineri dintr-un orășel american mic din anii 50, care încearcă să dea de sursa unui semnal misterios. Misterul care se dezvăluie gradual, câteva secvențe de long-take uluitor, dar și două performanțe actoricești solide, te vor captiva într-unul din cele mai neașteptate filme ale acestui an.

3b. The Sound of Metal (04.12.2020 – Amazon) – povestea unui toboșar dintr-o trupă punk, a cărui lume se năruie după ce își pierde auzul, și încercarea sa de a face față noii realități. Riz Ahmed face un rol absolut fabulos, în probabil cel mai bun film dramatic al acestui an.

2. TENET (17.09.2020) – probabil cel mai important film lansat anul acesta în cinematografe, strecurat cumva de Nolan într-o portiță dintre valurile de pandemie care au ferecat mai tot anul porțile lor, Tenet nu este chiar cel mai bun film al său, cu toate astea regizorul reușește din nou să ne întreacă așteptările, oferind cele mai mind-bending scene surprinse pe peliculă anul acesta, într-un spy-thriller S.F. de cea mai bună calitate.

1.  1917 (24.01.2020) – cine altcineva să conducă clasamentul de filme din 2020 decât marele câștigător al mai multor premii Oscar, inclusiv de cel mai bun film, un film gimmick de război care i-a ieșit lui Sam Mendes mult mai bine decât se aștepta. Filmat sub aspectul unui long-take singular, filmul prezintă povestea de curaj a unui soldat din primul război mondial, însărcinat cu o misiune de a cărei succes depindea viața a sute de soldați britanici.

Ajunși la finalul articolului, nu îmi rămâne decât să vă urez un La mulți ani! întârziat, și să sperăm că lucrurile se vor așterne pe făgașul normal, atât timp cât toți vom trage la aceeași căruță. La mai multe filme!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.